Natuurvriendelijk isoleren

Isoleren is fijn voor mensen, maar minder fijn voor dieren. Vogels en vleermuizen die in een spouwmuur of onder dakpannen nestelen, raken hun plekje kwijt. Om de natuur te beschermen, is natuurvriendelijk isoleren verplicht.

Sinds mei 2024 gelden nieuwe landelijke regels voor het isoleren van woningen. Dat moet natuurvriendelijk gebeuren.

Maatregelen waar dieren geen last van hebben, zoals uw vloer of zolder isoleren of kozijnen vervangen, zijn geen probleem. Maar wilt u de spouwmuur isoleren, of de buitenkant van uw dak of gevel? Schakel dan een isolatiebedrijf in dat natuurvriendelijk isoleert. U vindt de aangesloten bedrijven op de website Natuurvriendelijk Isoleren

Isoleert u met subsidie via de Laat het doen-bon? Dan zit u sowieso goed, want alle bedrijven waarmee de gemeente samenwerkt isoleren natuurvriendelijk.

Hoe werkt natuurvriendelijk isoleren?

Als u een isolatiebedrijf inhuurt dat isoleert volgens de voorwaarden van de Landelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren, hoeft u geen omgevingsvergunning aan te vragen en bent geen tijd en geld kwijt aan langdurig en kostbaar ecologisch onderzoek.

  • Het bedrijf houdt rekening met het broedseizoen van vogels en de kraam- en overwinteringsperiode van vleermuizen. Dit kan betekenen dat het bedrijf nog even moet wachten tot ze kunnen starten met de werkzaamheden. Zorg dat u alvast alle afspraken maakt, zodat het bedrijf aan de slag kan zodra dat mogelijk is.
  • Het bedrijf plaatst kapjes (exclusion flaps) over openingen, zoals gaten in de gevel. Dankzij deze kapjes kunnen vleermuizen wel wegvliegen, maar niet terug.
  • Het bedrijf regelt vervangende verblijfplaatsen voor beschermde dieren door ruimte over te laten in de spouw.
  • Het bedrijf een melding doet van de werkzaamheden bij de provincie.

Op de wachtlijst

Per stad of dorp geldt een maximumaantal woningen dat geïsoleerd mag worden zonder ecologisch onderzoek of vergunning. Dat heeft de rijksoverheid bepaald. Het gaat dan alleen om isolatie aan de buitenkant waar dieren last van kunnen hebben, isoleren aan de binnenkant is geen probleem. Is dat maximum bereikt voor uw woonplaats? Dan schuift het werk door naar het eerstvolgende beschikbare moment en moet u dus even wachten. Het isolatiebedrijf kan daarover meer vertellen.

Een duidelijke uitleg over natuurvriendelijk isoleren – en ook over hoe het bijvoorbeeld bij appartementen met een Vereniging van Eigenaren zit – staat op de website Verbeter je huis van Milieu Centraal

Soortenmanagementplan

De gemeente Moerdijk werkt aan een zogeheten soortenmanagementplan (SMP). In dat plan staat op welke locaties in de gemeente beschermde dieren leven, welke soorten dat zijn en wat er nodig is om ze te beschermen.

Op basis van dit SMP kan de gemeente Moerdijk in de toekomst een gebiedsgerichte omgevingsvergunning krijgen van de provincie. Van die vergunning kunt u als woningeigenaar gebruik maken. Als het SMP in werking is, hoeft u dus niet zelf een ontheffing aan te vragen en leest u in het SMP welke maatregelen u eventueel moet nemen. Meer informatie staat op de SMP-pagina