Vlagprotocol

Jaarlijks hangen we in Nederland een aantal keer de Nederlandse vlag uit. Voor nationale feestdagen en de verjaardagen van de leden van de Koninklijke familie. Maar ook wanneer iemand geslaagd is voor school of als er een andere bijzondere gebeurtenis plaatsvindt in uw omgeving.

Regels voor het uithangen van de vlag

U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

Gebruiken en gewoontes bij uithangen vlag

Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Gebruik oranje wimpel

Vlag én wimpel gaan uit op Koningsdag en op de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje.

Halfstok vlaggen

Wanneer een lid van het Koninklijk huis is overleden kunt u de vlag halfstok hangen. Ook op 4 mei (nationale dodenherdenking) kunt u na 18.00 uur de vlag halfstok hangen tot aan zonsondergang.