Isoleren met subsidie

Is uw huis slecht geïsoleerd en gaat u het (laten) isoleren? Of heeft u na 1 januari 2024 uw huis geïsoleerd? Dan heeft u misschien recht op isolatiesubsidie. Op deze pagina leest u over de voorwaarden en hoe u de subsidie aanvraagt.

Wilt u isolatiesubsidie krijgen van de gemeente Moerdijk? Dan moeten u en uw huis aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden

  • U bent eigenaar van het huis en u woont er zelf.
  • De woning is gebouwd voor 1993.
  • De woning maakt geen deel uit van een Vereniging van Eigenaren (zoals bij een appartement).
  • De woning had op peildatum 1 januari 2022 een WOZ-waarde lager dan € 322.000. Weet u de WOZ-waarde van uw woning niet? Kijk dan op de website WOZ-waardeloket
  • De woning heeft een energielabel D, E, F of G of ten minste 2 slecht geïsoleerde bouwdelen. Hieronder leest u wat ‘slecht geïsoleerd’ betekent.

Wanneer is uw huis slecht geïsoleerd?

Huizen met een energielabel D, E, F of G zijn slecht geïsoleerd. Geldt dit voor uw huis? Dan kunt u subsidie aanvragen. Het energielabel van uw woning kunt u opzoeken op de website van Milieu Centraal

Heeft uw woning geen (geldig) energielabel? Als minimaal twee bouwdelen van uw huis slecht geïsoleerd zijn, kunt u ook zonder energielabel subsidie aanvragen. Een bouwdeel is bijvoorbeeld het dak, of de gevel, of de vloer. Een isolatiebedrijf kan dit voor u beoordelen. U kunt via de website van Duurzaam Wonen-Bon (zie stap 2) ook een afspraak maken met een onafhankelijke energiecoach van Energiek Moerdijk (Isolatie Scan). Deze energiecoach kan u helpen en bekijkt met u of er minimaal twee bouwdelen van de woning niet of slecht geïsoleerd zijn.

Hieronder leest u per bouwdeel wat ‘slecht geïsoleerd’ betekent:

  • Bouwdeel dak en zolder- of vlieringsvloer: als het dak geen, slechte of matige isolatie heeft (minder dan 9 cm) en als er geen zolder- of vlieringsvloerisolatie aanwezig is.
  • Bouwdeel gevel, waaronder de spouwmuur: als er geen spouwmuurisolatie, voorzetwand of buitengevenisolatie aanwezig is.
  • Bouwdeel vloer en bodem: als er geen of slechte vloer- en bodemisolatie aanwezig is (minder dan 5 cm).
  • Bouwdeel ramen, panelen in kozijnen en deuren: als er sprake is van enkel glas, oud dubbelglas, of HR-glas.

Hoeveel subsidie krijgt u?

Als u voldoet aan de voorwaarden die hierboven staan, kunt u € 1000 subsidie per isolatiemaatregel krijgen voor maximaal 2 maatregelen (dus maximaal € 2000 in totaal).

Heeft u in 2023 energietoeslag gehad of heeft u schuldhulpverlening van de gemeente? Dan kunt u maximaal € 4000 subsidie krijgen. Wilt u dit verhoogde bedrag aanvragen? Vul dan dit aanvraagformulier in.

Vul het aanvraagformulier in

Naast de gemeentelijke subsidie kunt u de landelijke ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen aanvragen als u dit door een bedrijf laat doen. Kijk voor meer informatie op de ISDE-website

Stap 1: check of u aan de voorwaarden voldoet

Controleer goed of uw huis én de isolatiemaatregelen die u wilt nemen aan de voorwaarden voldoen voor subsidie. Hierboven leest u welke voorwaarden gelden voor uw huis. U kunt subsidie krijgen voor de volgende maatregelen:

  • Dakisolatie, zolder- of vlieringisolatie (minimaal 20 m²) 
  • Vloerisolatie of bodemisolatie (minimaal 20 m²)
  • Gevelisolatie of spouwmuurisolatie (minimaal 10 m²)
  • Glasisolatie (minimaal 8 m2 HR++-glas of tripleglas, geïsoleerd kozijnpaneel of een geïsoleerde deur)
  • Energiezuinige ventilatie: subsidie hiervoor geldt alleen in combinatie met een isolatiemaatregel en alleen als dit de eerste keer is dat u energiezuinige ventilatie aanlegt in uw huis (dus niet als vervanging van eerdere (energiezuinige) ventilatie).

De voorwaarden hierboven zijn de belangrijkste, maar er zijn nog meer regels. Zo mag u bijvoorbeeld geen geld verdienen aan de subsidie (dus niet meer subsidie krijgen dan u aan kosten heeft). Als u subsidie aanvraagt, controleert de gemeente uw aanvraag volgens de officiële subsidieregeling zoals die is gepubliceerd op de website officiële bekendmakingen.  

Stap 2: vraag subsidie aan

Voldoet u aan de voorwaarden? Vraag dan de subsidie aan via de knop hieronder. U komt op de website van de Duurzaam Wonen-Bon. Als u daar uw postcode en huisnummer invult, ziet u meteen voor welke bonnen uw woning in aanmerking komt.

U kunt voor maximaal 2 isolatiemaatregelen subsidie aanvragen (bijvoorbeeld voor vloerisolatie en voor dakisolatie). Per maatregel kunt u kiezen uit twee opties:

  • Laat het doen-bon: Kies deze optie als u wilt gaan isoleren en alles makkelijk wilt regelen. U vraagt offertes op bij isolatiebedrijven waarmee de gemeente samenwerkt. Dat zijn bedrijven die aan allerlei kwaliteitsvoorwaarden voldoen. De gemeente heeft geen prijsafspraken met deze bedrijven en verdient hier zelf niet aan. De offertes zijn altijd vrijblijvend, u zit nergens aan vast. Laat u het werk uitvoeren door een van deze bedrijven? Dan zorgt het bedrijf dat alles volgens de regels wordt gedaan en wordt de subsidie meteen verrekend met uw factuur.
  • Geld terug-bon: Bij deze optie moet het werk eerst uitgevoerd worden. U krijgt de subsidie achteraf als u aan de voorwaarden voldoet. Kies deze bon als:
    • u een bedrijf wilt inschakelen waarmee de gemeente geen samenwerking heeft;
    • als de isolatiemaatregelen al zijn uitgevoerd (na 1 januari 2024);
    • als u zelf wilt isoleren zonder hulp van een bedrijf. In dat geval geldt de subsidie alleen voor kozijnen vervangen, vloerisolatie en isolatie van dak en gevel aan de binnenkant. Isolatie van de spouwmuur, buitenkant gevel en buitenkant dak komt alleen in aanmerking voor subsidie als het door een professioneel bedrijf wordt gedaan.

 Subsidie aanvragen 

Verschijnt de subsidie niet in beeld voor uw woning, maar denkt u dat u wel voldoet aan de voorwaarden? Stuur dan een e-mail naar contact@groenegroei.nl

Wilt u hulp bij uw aanvraag? Ga dan naar het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek van Fijnaart of van Zevenbergen. De medewerkers van het Informatiepunt vullen samen met u de aanvraag in.

Stap 3: zoek een bedrijf of ga zelf aan de slag

Als u subsidie heeft aangevraagd en aan de voorwaarden voldoet, dan reserveert de gemeente een bedrag voor u. U kunt nu offertes gaan opvragen of zelf aan de slag gaan.

Let op: Na de subsidieverlening heeft u 4 maanden de tijd om de maatregelen uit te laten voeren en de subsidie vaststelling aan te vragen. U kunt op aanvraag deze termijn eenmalig met 3 maanden verlengen.

Offertes opvragen

Bij de Laat-het-doen bon schakelt u een bedrijf in dat met de gemeente samenwerkt en wordt de subsidie meteen verrekend. Het bedrijf zorgt ervoor dat de juiste materialen worden gebruikt.

Zelf aan de slag

Bij de Geld terug-bon krijgt u de subsidie nádat u heeft aangetoond dat het werk volgens de voorwaarden is gedaan.

Gaat u zelf aan de slag, dan geldt de subsidie alleen voor:

  • goedgekeurd isolatiemateriaal;
  • dampfolie;
  • constructiemateriaal, zoals een raamwerk om het isolatiemateriaal tussen te klemmen.

U krijgt alleen subsidie als het isolatiemateriaal (of het hoogrendementsglas) in de meldcodelijst met goedgekeurde materialen staat. Controleer dit dus vóórdat u het materiaal koopt. Dat kan met de meldcode en isolatiewaarde. De meldcodelijst staat op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Staat het materiaal niet in de lijst, dan krijgt u geen subsidie van de gemeente.

Meteen verzilveren

Als het isolatiewerk al is gedaan (na 1 januari 2024), kunt u de Geld Terug-bon direct verzilveren en de verantwoording indienen.

Stap 4: maak foto's als bewijs

Heeft u een keuze gemaakt voor een bedrijf, of zelf goedgekeurde materialen gekocht? Dan kan het isoleren van start!

Kiest u voor de Laat het doen-bon? Dan regelt het bedrijf alles voor de subsidie. Maakt u gebruik van de Geld terug-bon? Dan is het belangrijk dat u voor de volledigheid foto’s maakt voor, tijdens en na de werkzaamheden. Die moet u aanleveren als bewijs. Op de foto’s hoeven geen mensen te staan, het gaat erom dat de werkzaamheden in beeld zijn. Soms wordt een steekproefcontrole gedaan bij de woning.

Stap 5: ontvang de subsidie

Is de klus klaar? Als u heeft gekozen voor de Laat-het-doen bon is de subsidie al op de factuur verrekend. De gemeente betaalt de subsidie aan het bedrijf, u betaalt alleen het restbedrag. Het bedrijf regelt de verantwoording bij de gemeente voor u. U krijgt van het bedrijf alle documenten waarmee u later zelf nog ISDE-subsidie kunt aanvragen. 

Koos u voor de Geld terug-bon? Dan moet u zelf bij de gemeente aantonen dat het werk volgens de voorwaarden is gebeurd. Die verantwoording bestaat onder andere uit:

  • het aantal m², de meldcode en de isolatiewaarde van de betreffende maatregel;
  • foto’s die gemaakt zijn voor, tijdens en na de werkzaamheden;
  • het aankoopbewijs. Dit kan een factuur of een kassabon zijn.

Als alles akkoord is, krijgt u hierover bericht en wordt de subsidie aan u uitbetaald.