Nederland wordt aardgasvrij. In 2050 moeten alle huizen ‘van het gas af’ zijn, heeft de Nederlandse regering in 2019 afgesproken in het Nationaal Klimaatakkoord. Ook in de gemeente Moerdijk zijn we hiermee aan de slag.
In Moerdijk, Zevenbergschen Hoek, Langeweg en Helwijk zijn inwoners al begonnen met plannen maken voor duurzame energie voor hun dorp. Ook de andere dorpen en steden van Moerdijk gaan in de komende jaren aan de slag.
Daarbij werken inwoners samen met de gemeente, woningverhuurders zoals Woonkwartier en andere organisaties, zoals Energiek Moerdijk. Samen onderzoeken ze hoe een wijk of dorp op een andere manier kan worden verwarmd. Dit wordt de warmtetransitie genoemd.
Waarom aardgasvrij?
In Nederland verwarmen de meeste mensen hun huis met aardgas. Stoken op gas draagt bij aan de opwarming van de aarde. Een warmer klimaat betekent extremer weer: meer hevige buien, maar ook langere periodes met droogte en hitte. Dat zorgt voor problemen, zoals overstromingen en mislukte oogsten. Daarom gaan we van het gas af: heel Nederland wordt aardgasvrij. Hoe langer we wachten, hoe groter het probleem wordt. Dat zorgt ervoor dat we steeds meer dure maatregelen moeten nemen, zoals de dijken verhogen en meer voedsel uit andere landen halen.
Samen werken aan een plan
Gemeenten krijgen nu geld van de regering om mensen te helpen hun huis aardgasvrij te maken. Als we op tijd beginnen en goed samenwerken, kunnen we samen uitzoeken wat de beste oplossing is per wijk of dorp. Die oplossing en de afspraken die erbij horen leggen we vast in een zogenoemd wijkuitvoeringsplan (WUP), of in het geval van de windmolendorpen: een Windkernen Uitvoeringsplan. Dat plan gaan we vervolgens uitvoeren.