Verkeersregels

In sommige (uitzonderlijke) situaties is het mogelijk om een ontheffing te krijgen op RVV-wetgeving. RVV staat voor ‘Reglement verkeersregels en verkeerstekens’. Bijvoorbeeld voor de organisatie van een evenement of de uitvoering van werkzaamheden.

Een paar voorbeelden van ontheffingen die we in dit kader eerder hebben verleend:

  • Aan een bedrijf dat jaarlijks 360 graden foto’s maakt van de wegen in de gemeente maakt voor de systemen van de gemeente. Het bedrijf mag dan bijvoorbeeld ook op voetpaden en fietspaden rijden.
  • Aan Serious Request van 3FM. De organisatie kon toen met golfkarretjes gebruikmaken van fietspaden voor het filmen en ondersteunen van de actie.
  • Voor de organisatie van een evenement, voor het parkeren langs een berm waar normaal gesproken een parkeerverbod geldt.

Om een ontheffing te krijgen op RVV-wetgeving moet u duidelijk kunnen aantonen wat de noodzaak is van de ontheffing. Als er een alternatief is, waardoor geen ontheffing nodig is, dan geven we de voorkeur aan dat alternatief. Als aanvrager bent u aansprakelijk voor eventuele risico’s die kunnen voortkomen uit de ontheffing.

Vraagt u een RVV-ontheffing aan dan is het niet vanzelfsprekend dat u die ontheffing ook krijgt. De gemeente maakt diverse afwegingen over bijvoorbeeld veiligheid, maar ook het algemene belang en de professionaliteit van de aanvrager. Belangrijk is dat we erop kunnen vertrouwen dat de geldende regels worden gevolgd. En mocht er toch iets mis gaan, dat het probleem correct wordt afgehandeld.

Voor een klus hebben wij een LZV-Transport (Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie) nodig. Kan dit in de gemeente Moerdijk?

Ja, dat kan. U of de transporteur moet dan bij de RDW (Rijksdienst voor wegverkeer) een ontheffing aanvragen. De RDW stuurt daarna een voorstelroute voor advies naar de gemeente. Die beoordelen wij met een positief of negatief advies, en dat sturen we naar de RDW. Zij handelen de ontheffing verder af met de aanvrager.

Wij beoordelen de aanvraag op diverse punten, waarbij de volgende principes belangrijk zijn:

  • Transporten komen niet door kernen van dorpen of steden binnen de gemeente Moerdijk. (tenzij écht op geen enkele andere manier mogelijk).
  • Er wordt zo snel mogelijk naar, of zo lang mogelijk op een bovenliggend wegennet ( provinciale- of rijksweg) gereden.
  • De transporteur moet zeker zijn dat een vrachtwagencombinatie zonder problemen gebruik kan maken van een weg. (denk aan draaicirkels).
  • Zijn er maatregelen nodig om langs de weg te kunnen rijden (bomen snoeien, lantaarnpalen verwijderen, bochtverharding aanbrengen)? Dan moet de RDW de gemeente daarvan op de hoogte stellen met een uitgewerkt route-onderzoek.
  • Zijn er tijdelijke maatregelen nodig op een route? In sommige gevallen kan een opzichter van de gemeente voor het transport een nulmeting maken. De situatie wordt dan na het transport opnieuw bekeken. Eventuele schade wordt dan verhaald op de transporteur.
  • De transporteur stelt voor het transport vast dat er geen werkzaamheden zijn op het traject.