Parkeervergunning bewoners

Hier vindt u de veelgestelde vragen over de ontheffing/vergunning blauwe zone voor bewoners

Wanneer kan ik een bewonersontheffing krijgen?

De voorwaarden zijn per blauwe zone anders. In de basis zijn de regels als volgt:

  • U woont in de blauwe zone waar u een vergunning voor aanvraagt en staat officieel bij de gemeente ingeschreven op dat adres;
  • Het voertuig waar u de vergunning voor aanvraagt, staat op uw naam;
  • Heeft u een lease- of bedrijfsauto? Dan zijn de volgende documenten nodig:
  • Een kopie van het leasecontract waarin uw naam wordt genoemd
  • Een zogenoemde houdersverklaring waarin het bedrijf verklaart dat het
    voertuig exclusief aan u beschikbaar is gesteld.

Voor Zevenbergen geldt dat de aanvrager geen mogelijkheid mag hebben om op eigen terrein te parkeren. Per adres wordt slechts één ontheffing verleend. Als u meerdere voertuigen heeft moet u zelf bepalen welk voertuig het belangrijkst is voor een ontheffing.

Voor Willemstad is geen maximum gesteld aan het aantal ontheffingen per woning. Ook gelden hier geen regels over parkeren op eigen terrein. Hier kunt u dus meerdere ontheffingen per adres aanvragen

Voor Klundert zijn géén ontheffingen aan te vragen.

De keuzes voor dergelijke verschillen in regels voor een blauwe zone worden bijvoorbeeld gemaakt aan de hand van het soort verkeer dat op locatie komt. Willemstad is bijvoorbeeld meer toeristisch dan Zevenbergen en Zevenbergen trekt voornamelijk bezoekers voor winkels. Dit zijn enkele onderwerpen die worden meegenomen in de bepaling van de blauwe zone regels in een omgeving.

Wat kost een bewonersheffing?

Het aanvragen van een bewonersontheffing is gratis.

Hoe vraag ik een bewonersontheffing aan?

U kunt een ontheffing aanvragen bij de balie in het gemeentehuis, maar ook via onze website. Let goed op welke ontheffing u aanvraagt en voor welk gebied. Meer informatie vind u op de volgende pagina's:

Hoe werkt een bewonersontheffing?

Is uw aanvraag goedgekeurd, dan ontvangt u een ontheffingsbrief en een pasje. Op het pasje staan uw kenteken en het gebied waar de ontheffing geldig is. Het pasje moet u tijdens het parkeren op een goed zichtbare plek achter de voorruit leggen. De ontheffingsbrief moet u goed bewaren, maar die hoeft niet in de auto te liggen. De brief is namelijk de daadwerkelijke ontheffing, het pasje een bewijs dat u een ontheffing heeft.

Door het pasje goed zichtbaar neer te leggen, kunnen de handhavers zich niet vergissen en voorkomt u dat u onterecht een bekeuring ontvangt. Een onterecht bekeuring kunt u uiteraard aanvechten, maar dat kost een hoop tijd en moeite. Dat zou jammer zijn.

Waar mag ik parkeren met een bewonersontheffing?

Met uw ontheffing mag u (zonder tijdslimiet) parkeren op parkeerplaatsen binnen de blauwe zone die op uw ontheffing staan vermeld. Langsparkeren mag alleen op stroken met een blauwe lijn. Parkeren buiten de vakken of stroken zonder blauwe markering is niet toegestaan. U kunt daarvoor alsnog een bekeuring krijgen.

Kan ik een vergunning aanvragen voor meer auto’s?

Dit is afhankelijk van de blauwe zone. In de blauwe zone van Zevenbergen kan dit niet. In de blauwe zone van Willemstad geldt geen limiet voor bewonersontheffingen. Hier kunt u dus wel meerdere ontheffingen per adres aanvragen.

Dit verschil heeft te maken met het aantal bezoekers van het gebied, de aard van de bezoeken, de overige regelgeving (geslotenverklaring vesting) en het aantal beschikbare parkeerplaatsen ten opzichte van aanwezige woningen. Ook is bij Willemstad vanaf het begin van de regel aangegeven dat er meer ontheffingen zullen zijn dan dat er plek is en een parkeerplaats daarmee niet gegarandeerd is.

Wat moet ik doen als ik ga verhuizen?

Alle wijzigingen in uw persoonlijke omstandigheden die effect hebben op uw vergunning moet u doorgeven aan de gemeente Moerdijk. Als u verhuist naar een woning buiten de blauwe zone, wordt de ontheffing beëindigd. Blijft u binnen de blauwe zone wonen, dan kunt u de ontheffing houden.

LET OP: Wij controleren meerdere malen per jaar via de RDW (conform privacy- wetgeving) of het voertuig met ontheffing nog op een adres binnen de blauwe zone staat geregistreerd. Is dit niet het geval, dan beëindigen wij de ontheffing en loopt u het risico op een bekeuring als u toch in de blauwe zone parkeert.

Wat moet ik doen als ik een andere auto heb?

Alle wijzigingen in uw persoonlijke omstandigheden die effect hebben op uw vergunning moet u doorgeven aan de gemeente Moerdijk. Hebt u een nieuwe auto en wilt u een ontheffing voor de blauwe zone? Dan komt de ontheffing van uw oude voertuig te vervallen. Als u beide voertuigen houdt kunt u natuurlijk kiezen voor welk voertuig u een ontheffing wenst. Het andere voertuig moet u dan wel buiten de blauwe zone parkeren, op bijvoorbeeld de Kasteeltuin in Zevenbergen of de parkeerplaatsen rondom de haven in Willemstad (buiten de vesting).

LET OP: Wij controleren meerdere malen per jaar via de RDW (conform privacy- wetgeving) of het voertuig met ontheffing nog op het adres binnen de blauwe zone staat geregistreerd. Is dit niet het geval, dan beëindigen wij de ontheffing en loopt u het risico op een bekeuring als u toch in de blauwe zone parkeert.

Ik krijg bezoek, kunnen zij een ontheffing krijgen?

Bewoners binnen de blauwe zone in Willemstad krijgen elk jaar 25 bezoekersparkeerkaarten. Met deze kaart kan een bezoeker een hele dag in de blauwe zone van Willemstad parkeren.

Bezoekers van bewoners binnen de blauwe zone van Zevenbergen kunnen parkeren op een van de langparkeerplaatsen buiten de blauwe zone, zoals bijvoorbeeld de Kasteeltuin.

Wat moet ik doen als ik tijdelijk een andere auto heb?

Wij verlenen geen ontheffingen voor tijdelijke (leen)auto’s. In dat geval kunt u uw auto bijvoorbeeld parkeren op een langparkeerplaats buiten de blauwe zone.

Woont u in de blauwe zone van Willemstad en heeft u nog bezoekersparkeerkaarten, dan kunt u deze ook inzetten voor uw tijdelijke voertuig.