Veelgestelde vragen over glasvezel
Hoe weet ik dat er een nieuw glasvezelnetwerk wordt aangelegd in mijn straat?
Meestal maken glasvezelbedrijven veel reclame van tevoren. Hoe meer mensen een huisaansluiting nemen van een nieuw netwerk, hoe interessanter dat netwerk is voor telecomaanbieders.
Moet de stoep en straat voor ieder nieuw netwerk opnieuw open?
Waar mogelijk vraagt de gemeente aan glasvezelaanbieders om hun werkzaamheden te bundelen met andere partijen, zodat de straat maar één keer open hoeft. Helaas is dat niet altijd mogelijk.
Als er een nieuw netwerk komt, krijg ik dan automatisch een aansluiting in mijn huis?
Nee. Het netwerk wordt aangelegd in de straat. De aansluiting naar uw huis wordt meestal alleen gemaakt als u een abonnement afsluit bij één van de telecomaanbieders die via het netwerk zijn diensten aanbiedt.
Als ik nu glasvezel neem, kan ik dan later nog terug naar kabel?
Ja. De kabelaansluiting blijft voorlopig gewoon liggen. U kunt dus zonder problemen bij uw kabelaanbieder blijven. Of overstappen naar glasvezel en later weer terug naar kabel. U hebt dan waarschijnlijk wel nieuwe apparatuur nodig, zoals een router en decoder.
Is glasvezel beter dan kabel?
Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. Internetten via glasvezel gaat vaak het snelst. Verder is bij glasvezel de uploadsnelheid altijd even hoog als de downloadsnelheid, terwijl bij kabel en dsl de uploadsnelheid meestal lager is. Een hoge uploadsnelheid is vooral handig als u vaak grote bestanden op internet zet of regelmatig videobelt. Op internet vindt u onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van glasvezel, bijvoorbeeld op de website van de Consumentenbond.
Is tv-kijken en internetten via glasvezel duurder dan via de kabel?
Het kan duurder zijn, maar ook goedkoper. Dat hangt af van het abonnement dat u op dit moment heeft, en het abonnement dat u kiest als u overstapt naar glasvezel. Op internet kunt u pakketten en prijzen vergelijken.
Uit welke telecomaanbieders kan ik kiezen als ik overstap naar glasvezel?
Dat verschilt per netwerk. Kijk daarvoor op de website van de glasvezelaanbieder, of doe een postcodecheck op de website van de telecomaanbieder.
Wat is voor mij de beste aanbieder?
Die keus moet u zelf maken, op basis van uw eigen wensen en voorkeuren. De gemeente kan u hierover niet adviseren. Op internet vindt u websites die telecomaanbieders vergelijken, zoals de Consumentenbond of commerciële vergelijkingswebsites als Pricewise of Internetten.
Kan de gemeente ervoor zorgen dat Ziggo of een andere aanbieder ook op het glasvezelnetwerk komt?
Nee. Dat is een zaak tussen de telecomaanbieder en het glasvezelbedrijf. De gemeente is hierin geen partij.
Mijn vraag staat niet in deze lijst. Waar kan ik terecht?
- Heeft u een vraag over de aanleg van een netwerk? Neem dan contact op met het glasvezelbedrijf.
- Gaat uw vraag over internet, tv of bellen? Daarmee kunt u terecht bij het telecombedrijf.
De gemeente is geen opdrachtgever. Een aannemer legt het netwerk aan in opdracht van het glasvezelbedrijf. Zijn er gevaarlijke situaties bij de aanleg, meld die dan in eerste instantie bij de aannemer. Laat de aannemer de straat of stoep onveilig achter? Meld dit dan via ons meldingsformulier of de BuitenBeter-app.