Actiedag illegale prostitutie Markiezaten

Geplaatst: 12-7-2024

Gemeentelijke toezichthouders en de politie in district Markiezaten bezochten op donderdag 4 juli verschillende locaties in het kader van de actiedag tegen illegale prostitutie. Er werden 12 sekswerkers gecontroleerd, waarbij 10 keer sprake was van illegale prostitutie. Vermoedt u zelf dat ergens illegale prostitutie plaatsvindt? Meld het bij de politie of de gemeente.

De meerderheid van de gecontroleerde personen kwam uit Zuid-Amerika. Zij komen naar Nederland om in het illegale circuit geld te verdienen en verblijven vaak slechts enkele dagen op een locatie om hun werkzaamheden aan te bieden. Controleurs hebben vastgesteld dat 7 woningen bedrijfsmatig werden gebruikt voor illegale prostitutie. De gemeenten bekijken welke bestuurlijke maatregelen er genomen kunnen worden.

Ook zijn er diverse andere overtredingen vastgesteld. Deze variëren van het onderverhuren van sociale huurwoningen, mogelijke uitkeringsfraude en personen die op adressen verbleven zonder daar ingeschreven te staan in de Basisregistratie Personen (BRP).

Resultaten controles

Verder zijn 4 paspoorten door de politie in beslag genomen vanwege onrechtmatig verblijf in Nederland en het werken op een toeristenvisum. Hierbij ging het om twee Colombiaanse sekswerkers, een sekswerker met de Venezolaanse nationaliteit en een vrouw van Braziliaanse komaf. Zij moeten zich op een later moment melden bij de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie en lopen het risico Nederland uitgezet te worden.

Zicht op illegale prostitutie

De controles vonden plaats naar aanleiding van meldingen uit de buurt en seksadvertenties die online vindbaar zijn. Via de controles willen de gemeenten zicht krijgen op illegale prostitutie vanuit woningen en/of bedrijfspanden, de netwerken die hierachter schuilgaan en het tegengaan van seksuele uitbuiting en misstanden binnen deze branche. Door samen te werken in district Markiezaten wordt het zogenaamde waterbedeffect tegengegaan en wisselen gemeenten onderling kennis uit.

Contact met sekswerkers

Controleurs zijn uitgebreid in gesprek gegaan met de sekswerkers. Uit de gesprekken kwam naar voren dat zes sekswerkers graag in contact wilden komen met Prostitutie Maatschappelijk Werk (PMW). Hier is direct opvolging aan gegeven. Over de woon- en werkomstandigheden van twee sekswerkers maakten controleurs zich zorgen. Twee andere sekswerkers hebben aangegeven dit werk niet langer te willen doen en hebben hulp gevraagd om uit deze branche te stappen.

Melden helpt!

Tijdens de actiedag werkten de politie en de gemeenten Moerdijk, Halderberge, Bergen op Zoom, Roosendaal, Rucphen, Woensdrecht, Steenbergen en Tholen samen. Maar het aanpakken van illegale, criminele of opvallende activiteiten kunnen overheden niet alleen. Het is belangrijk dat inwoners eventuele vermoedens melden. Dit kan ervoor zorgen dat slachtoffers hulp en ondersteuning krijgen, en verdachten worden opgespoord.

Melden kan bij de politie (spoed 112, anders 0900-8844) of bij de gemeente. Ook bij Meld Misdaad Anoniem, een stichting die losstaat van politie, via 0800-7000 of online via de website van Meld Misdaad Anoniem. Op deze manier zorgen we samen voor een betere en veiligere woon-, werk- en leefomgeving.