Minister kiest Geertruidenberg als voorkeursalternatief voor Net op zee Nederwiek 3

Geplaatst: 30-1-2025

De ondergrondse gelijkstroomkabel volgt de Binnenwaterenroute, die door de Voordelta, het Haringvliet, het Hollands Diep en de Amer gaat. Het converterstation voor het project Net op zee Nederwiek 3 is voorzien aan de Standhazensedijk in de gemeente Geertruidenberg. 

Hoe is het voorkeursalternatief tot stand gekomen?

Dit hebben de minister van Klimaat en Groene Groei en de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening gekozen als voorkeursalternatief na een zorgvuldige afweging. De keuze is gebaseerd op de effectonderzoeken, het bestuurlijke regio-advies (van de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, de betrokken gemeenten, waterschappen), advies van Rijkswaterstaat, advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage en op basis van de reacties die zijn ingediend tijdens de inspraakronde.

Een uitgebreide onderbouwing voor deze keuze vindt u in het document Voorkeursalternatief op de website van RVO: Op de De voorkeurslocaties van de kabelroute en converterstationlocatie vindt u op de Project Atlas | Nederwiek 3 | Tracékaart kunt u inzoomen op de kabelroute en de converterstationlocatie.

trace

Het voorbereidingsbesluit

Daarnaast hebben de minister van Klimaat en Groene Groei en de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening voor dit project een voorbereidingsbesluit genomen. Met dit besluit wordt voorkomen dat er ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden die de uitvoering van het project onmogelijk maken.

Hoe ziet het vervolg eruit?

De komende periode wordt meer onderzoek gedaan naar de exacte kabelroute en locatie van het converterstation, naar geschikte aanlegmethodes en naar milieueffecten (MER fase 2). Ook worden de benodigde vergunningen aangevraagd. Belanghebbenden worden in deze fase actief betrokken bij de verdere uitwerking van het project.

Aan het eind van Het MER fase 2 wordt samen met het ontwerp-projectbesluit en andere ontwerpbesluiten (vergunningen) ter inzage gelegd. Iedereen kan daarop reageren tijdens de inspraakronde. Deze inspraakronde wordt onder meer aangekondigd via de Staatscourant, huis-aan-huisbladen, de nieuwsbrief, op deze website en op de website van het RvO.

Na verwerking van deze inspraak wordt het Projectbesluit vastgesteld. Daarop kan beroep worden ingediend. De bouw start naar verwachting in 2027. De verbinding Net op zee Nederwiek 3 is naar verwachting in 2031 gereed.

Aansluiting van windenergie in de toekomst

Alle kabelroutes die voor Net op zee Nederwiek 3 zijn onderzocht, blijven in beeld voor toekomstige aanlandingsprojecten. Ook de onderzochte locaties in Moerdijk blijven in beeld voor toekomstige converterstations. Het programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ) onderzoekt de mogelijkheden voor het aansluiten van windparken op zee in de periode 2031-2040. Voor converterstationlocaties kijken we na Nederwiek 3 niet meer naar de gemeente Geertruidenberg.

Meer informatie

Wij vinden het belangrijk dat u mee kunt denken met onze plannen. Hoe dat gebeurt, leest u in de Update participatieplan Nederwiek 3_september 2024 (TIL MER/IEA)

  • Lees de onderbouwing van deze route- en locatiekeuze in het document voorkeursalternatief op de website van RvO. Hier vindt u ook meer informatie over de procedure.
  • Bekijk de interactieve kaart (Projectatlas), hier kunt u inzoomen op uw straat, of schrijf u in voor de nieuwsbrief op de website van Tennet.
  • Meer informatie en het inschrijfformulier voor de nieuwsbrief van programma VAWOZ vindt u op de pagina over VAWOZ.

Energieprojecten in Moerdijk

Onze gemeente speelt een belangrijke rol in het energiesysteem van de toekomst. Het Rijk wil veel nieuwe infrastructuur ontwikkelen in en rondom onze gemeente. Dit alles kost veel ruimte, juist in een gebied waar de ruimte beperkt is en de milieudruk al hoog is. VAWOZ is één van de projecten die mogelijk in onze gemeente komt. Op de pagina Energieprojecten vindt u een overzicht van alle ontwikkelingen. Alle projecten kennen een eigen procedure waarbij u op verschillende momenten inbreng kunt leveren. Wij adviseren u hiervan gebruik te maken. 

De gemeente Moerdijk begrijpt het belang van de verduurzaming en dat het elektriciteitsnet aangepast moet worden. We willen wel dat Moerdijk een veilige en aantrekkelijke plek blijft om te wonen, werken en recreëren. Mede op initiatief van Moerdijk hebben het Rijk, de provincie en de gemeente afgesproken om alles wat hier speelt in samenhang af te wegen. Dus de totale vraag naar ruimte in relatie tot energie, economie, mobiliteit, landschap en leefomgeving. Dat gebeurt aan de ‘ontwerptafel Powerport Moerdijk’. De ontwerptafel adviseert de lopende projecten: wat past wel of niet in Moerdijk en onder welke voorwaarden? Op een later moment in het proces nodigen we u uit om mee te denken.