Moerdijk onderzoekt toekomst bladkorven
Geplaatst: 18-9-2024
Ieder najaar plaatst de gemeente Moerdijk bladkorven. Daarin kunnen inwoners bladafval van gemeentebomen kwijt. Moeten de bladkorven ook na 2024 blijven of is er een betere oplossing? Dat bekijkt de gemeente deze herfst.
Al jaren plaatst de gemeente Moerdijk bladkorven op locaties waar veel gemeentelijke bomen bij huizen staan. Wie last heeft van afgevallen bladeren van die bomen, kan dat bladafval in de korven kwijt.
Goed voor de bodem
Inmiddels kijken we met andere ogen naar afgevallen blad. Voor de natuur is het beter als het blad blijft liggen tussen de beplanting. Bladafval is goed voor de bodem: het verbetert de waterhuishouding en bevordert de plantengroei. In de praktijk wordt een deel van de bladkorven bovendien niet of weinig gebruikt. Ook belandt allerlei afval in de korven dat er niet in thuishoort, wat ervoor zorgt dat het blad niet gecomposteerd kan worden en extra kosten met zich meebrengt.
Gebruik in beeld
De bladkorven zijn aan het einde van hun levensduur. De gemeente Moerdijk heeft afgelopen jaar gemonitord hoe de korven worden gebruikt en doet dat komende herfst opnieuw. Op basis daarvan volgt een beslissing: nieuwe bladkorven aanschaffen of bijvoorbeeld een oplossing op maat voor locaties met veel bladoverlast.
Opruimen blijft
Blad tussen de planten is goed, maar bladafval op de stoep of straat kan voor gladheid zorgen. Daarom verwijdert de gemeente in de herfst regelmatig blad van de bestrating. Ook op openbare gazons en vaste planten wordt het blad opgeruimd, zodat de beplanting niet verstikt.
Extra gft-container
Wie geen bladkorf in de buurt heeft, maar wel veel bladafval, kan zonder kosten een extra gft-container aanvragen. Ga daarvoor naar de pagina 'Melden', kies voor ‘Afval en containers’ en vervolgens voor ‘Extra container aanvragen’.