3 oktober: Informatiemiddag/avond en inspraak voor nieuw TenneT project in Moerdijk

Geplaatst: 23-9-2024

De elektriciteit die we gebruiken wordt steeds vaker duurzaam opgewekt met windmolens op de Noordzee. Om een nieuw windpark vanuit zee aan te sluiten op het elektriciteitsnet op het land, wil netbeheerder TenneT rond 2027 starten met de aanleg van een ondergrondse elektriciteitskabel en met de bouw van een zogeheten converterstation. Er zijn vier mogelijke routes voor deze verbinding onderzocht en elf mogelijke locaties voor een nieuw converterstation. Onze gemeente valt in het projectgebied voor de kabel en het converterstation.

Vergelijkend onderzoek afgerond 

Afgelopen maanden zijn onderzoeken uitgevoerd, zodat alle routes en alle locaties goed met elkaar vergeleken kunnen worden. De belangrijkste effecten van het project op het milieu, op de omgeving, de benodigde techniek, kosten en relaties met andere geplande projecten staan in de rapporten ’Integrale effectenanalyse’ en ’Milieueffectrapport fase 1’.  

U kunt nu reageren 

Tot en met 31 oktober 2024 kunt u een reactie op dit rapport doorgeven aan het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Dat kan door het online reactieformulier in te vullen op de website van RVO, door te bellen, door een brief te sturen aan Bureau Energieprojecten of tijdens het spreekuur in het gemeentehuis of een van de inloopavonden in andere gemeenten. Contactgegevens staan op de hiervoor genoemde website.  

Spreekuur 

Op donderdag 3 oktober is er een spreekuur op het gemeentehuis in Zevenbergen. U kunt  tussen 14:00-17:00 uur en tussen 18:00-20:00 uur binnenlopen voor meer informatie, om uw vragen te stellen of om een reactie in te dienen. Naast Net op zee Nederwiek 3 zijn ook de volgende projecten vertegenwoordigd: 

Mocht 3 oktober u niet uitkomen dan bent u ook van harte welkom tussen 19:00 en 21:00 bij: 

  • De Witte Leeuw in Raamsdonksveer op woensdag 2 oktober 
  • Dorpshuis Streona in Strijen op maandag 7 oktober 
  • Ons Dorpshuys in Drimmelen op donderdag 10 oktober 
  • Droogdok Jan Blanken in Hellevoetsluis op dinsdag 15 oktober 
  • Offshore Expertise Centrum van Rijkswaterstaat in Stellendam op woensdag 16 oktober  

Dit najaar kiest minister voor Klimaat en Groene Groei een kabelroute en een locatie voor het converterstation 

Eind 2024 kiest de minister van Klimaat en Groene Groei één voorkeurstracé en één voorkeurslocatie voor het project. Deze voorkeursroute kan een combinatie zijn van onderdelen van de routes die nu in beeld zijn. Volgens de planning start de aanleg dan rond 2027 en kan het project in 2031 in gebruik genomen worden. De kabel wordt aangelegd door open ontgravingen of boringen. Het converterstation is wat betreft uiterlijk vergelijkbaar met een distributiecentrum van ongeveer 5,5 hectare.   

Meer informatie 

Bekijk de uitlegvideo over dit project en de interactieve kaart op de website van TenneT.

Benieuwd naar andere energieprojecten bij u in de buurt? Bekijk de digitale projectenkaart op www.bureau-energieprojecten.nl en zoek op uw eigen adres. Of bekijk direct de projectpagina’s van andere projecten: 

Energieprojecten in Moerdijk  

Onze gemeente speelt een belangrijke rol in het energiesysteem van de toekomst. Het Rijk wil veel nieuwe infrastructuur ontwikkelen in en rondom onze gemeente. Dit alles kost veel ruimte, juist in een gebied waar de ruimte beperkt is en de milieudruk al hoog is. Het hierboven beschreven project is één van de projecten die mogelijk in onze gemeente komt. Op de pagina energieprojecten vindt u een overzicht van alle ontwikkelingen. Alle projecten kennen een eigen procedure waarbij u op verschillende momenten inbreng kunt leveren. Wij adviseren u hiervan gebruik te maken.   

De gemeente Moerdijk begrijpt het belang van de verduurzaming en dat het elektriciteitsnet aangepast moet worden. We willen wel dat Moerdijk een veilige en aantrekkelijke plek blijft om te wonen, werken en recreëren. Mede op initiatief van Moerdijk hebben het Rijk, de provincie en de gemeente afgesproken om alles wat hier speelt in samenhang af te wegen. Dus de totale vraag naar ruimte in relatie tot energie, economie, mobiliteit, landschap en leefomgeving. Dat gebeurt aan de ‘ontwerptafel Powerport Moerdijk’. De ontwerptafel adviseert de lopende projecten: wat past wel of niet in Moerdijk en onder welke voorwaarden? Op een later moment in het proces nodigen we u uit om mee te denken.