Omgevingsvergunning vakantiepark Bovensluis verleend

Geplaatst: 3-10-2024

Op 1 oktober 2024 is aan Camping Bovensluis de omgevingsvergunning verleend voor het realiseren van een vakantiepark met restaurant en buitenzwembad aan de Oostdijk in Willemstad. De vergunning ligt nu ter inzage.

Na een uitvoerige beoordeling is de gemeente tot de conclusie gekomen dat de aanvraag past binnen het bestemmingsplan. Wel moet de aanvrager vóór aanvang van de werkzaamheden voldoen aan de volgende punten:

  • Op het terrein is een verhoogde kans op cultuurhistorische (archeologische) vondsten. Daarom moet de ontwikkelaar in een plan van aanpak aangeven hoe hiermee wordt omgegaan. De regioarcheoloog moet dat plan beoordelen en zo mogelijk goedkeuren.
  • Op het terrein ligt puinafval van eerdere sloopwerkzaamheden. De ontwikkelaar moet aantonen dat er geen asbest in de grond onder het puin zit.

Verkeer

In Willemstad leven zorgen over het extra verkeer dat het nieuwe vakantiepark met zich mee zal brengen. Uit de juridische toetsing van de gemeente blijkt dat het mogelijke extra verkeer geen reden is om de vergunning te weigeren. De aanvraag past binnen het bestemmingsplan. De gemeente wil wel afspraken maken met de ontwikkelaar over de aanrijroute van gasten.

Naast Bovensluis spelen er meer ontwikkelingen in Willemstad. De gemeente bekijkt of deze gevolgen hebben voor het verkeer. Als maatregelen nodig of wenselijk zijn dan is het aan de gemeente om daarvoor te zorgen.

Wat betreft het bouwverkeer geldt dat in de vergunning is aangegeven welke wegen zijn uitgesloten voor bouwverkeer.

Inzien

Het is mogelijk om de verleende vergunning in te zien op het gemeentehuis. Mensen die dat willen kunnen op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur contact opnemen met het team Veiligheid, Vergunningen, Toezicht en Handhaving via telefoonnummer 140168.

Belanghebbenden kunnen bezwaar maken

Vanaf 4 oktober gaat de bezwaarperiode van zes weken in. In deze periode kunnen belanghebbenden schriftelijk bezwaar aantekenen tegen de verleende vergunning. Op welke wijze dat kan staat te lezen op www.moerdijk.nl/bezwaar-en-beroep

Een belanghebbende kan bezwaar maken tegen een besluit. In de Algemene wet bestuursrecht (Awb) wordt onder belanghebbende verstaan: “degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken”. Wanneer een besluit rechtstreeks aan u is gericht dan bent u direct belanghebbende (het besluit heeft betrekking op u en ook gevolgen voor u). Een besluit kan ook aan anderen dan u gericht zijn, maar u toch in uw belangen raken. In dat geval kunt u derde belanghebbende zijn. In de rechtspraak zijn vijf criteria ontwikkeld om te toetsen of u een derde belanghebbende bent, namelijk:

  1. Objectief bepaalbaar: u mag niet slechts een subjectief belang hebben. Dat is bijvoorbeeld het geval als uw belang alleen een persoonlijke beleving/gevoel/gedachte/idee of mening is; enkel een gevoel van betrokkenheid bij een besluit, hoe sterk dat gevoel ook is, is niet voldoende om belanghebbende te kunnen zijn.
  2. Persoonlijk: uw belang moet zich kunnen onderscheiden van willekeurige andere belangen. In het omgevingsrecht moet er sprake zijn van ‘gevolgen van enige betekenis’, hierbij wordt onder andere gekeken naar de factoren afstand tot, zicht op, planologische uitstraling van en milieugevolgen (o.a. geur, geluid, licht, trilling, emissie, risico) van de activiteit die het besluit toestaat.
  3. Eigen belang: het moet gaan om uw eigen belang en niet de belangen van iemand anders (tenzij u een machtiging van deze persoon heeft).
  4. Rechtstreeks: er mag geen sprake zijn van een afgeleid belang. Het besluit moet voor u direct een gevolg hebben.
  5. Actueel: er dient sprake te zijn van een actueel belang, niet toekomstig, onzeker, mogelijk of te verwachten. Als u verwacht te verhuizen naar een plek, en dicht bij die plek wordt een omgevingsvergunning afgegeven, dan kunt u zich niet melden als belanghebbende. Er is sprake van een toekomstige, onzekere situatie.

Let op, aan bovenstaande punten kunnen geen rechten aan worden ontleend.