Afronding gevelrestauratie en start herbouw botenloods bij Fort Sabina
Geplaatst: 15-10-2024
Een feestelijk moment afgelopen vrijdagmiddag bij Fort Sabina. Samen met belangstellenden vierden we de afronding van de gevelrestauratie van de kazerne op het fort. Afgelopen periode is door aannemingsbedrijf Nico de Bont hard gewerkt aan het opknappen van de kazerne. Meters dikke muren zijn door metselaars voorzien van nieuwe stenen. Een traditionele stenenbakker heeft speciaal voor dit project 40.000 stenen gebakken. Daarnaast zijn alle luiken en deuren vervangen. Een secuur werk. "Hiermee ziet het fort er weer prachtig en authentiek uit", licht wethouder Danny Dingemans toe.
Studenten GRUTS
Verder zijn de eerste bouwwerkzaamheden opgestart voor het herstellen van de botenloods op het fort. Studenten van het project GRUTS hebben de afgelopen periode, op intiatief van de Erfgoedfabriek, een onderzoek gedaan naar de historie van de botenloods. Toon Iding is de projectontwikkelaar van de renovatie en herbestemming van de botenloods. Bij het maken van het ontwerp van de vernieuwde botenloods hebben studenten mee mogen denken en werken vanuit het project GRUTS. Ook aan de daadwerkelijke bouw van de loods werken studenten mee, van timmeren, metselen tot schilderen.
Deze loods maakte onderdeel uit van het gehele militaire complex in Heijningen en was gelegen aan een haven. De haven en de toegang tot het Volkerak werden al lang geleden gedempt. De botenloods is hiermee een uniek militair erfgoed. De botenloods stamt uit de tijd dat de opvaart van vijandelijke schepen op rivieren werd verdedigd door torpedo’s.
Toekomst botenloods
De botenloods gaat bestaan uit drie delen. Het westelijk deel wordt ingericht als kantoor- en atelierruimte. Het oostelijk deel wordt overkapt tot een overdekt terras waar bijvoorbeeld culturele activiteiten kunnen gaan plaatsvinden. Het midden gedeelte wordt een binnentuin.
Moerdijkse parels
Het fort is een van de Moerdijkse parels dat ieder jaar meer gaat stralen. Fort Sabina tussen Heijningen en Willemstad maakt deel uit van de Zuiderwaterlinie. Ter plaatse wordt het verhaal van Bevochten Brabant verteld, een van de verhaallijnen uit het provinciaal erfgoedbeleid. Het fort is een monumentaal erfgoedcomplex binnen de Stelling van Willemstad.