De gemeente Moerdijk wenst alle inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners hele fijne feestdagen en een voorspoedig 2025!
Op deze pagina vindt u praktische en handige informatie over zaken die rond de kerstdagen en jaarwisseling spelen. Klik op de uitklapmenu’s hieronder en lees meer over de genoemde onderwerpen.
Afsluiten textielcontainers, openbare prullenbakken en ondergrondse containers
In verband met de jaarwisseling zorgt onze buitendienst ervoor dat cruciale glascontainers, vuilnisbakken en hondenpoepbakken worden afgesloten met afdichters. Daarnaast worden bij de vuilnisbakken de binnenbakken eruit gehaald op cruciale plekken.
Diverse containers worden vanaf 29 december gesloten. In de loop van donderdag 2 januari worden deze weer geopend.
Oplaten wensballon
Wensballonnen (of vuurballonnen zoals ze in onze Algemene Plaatselijke Verordening – APV worden genoemd) mogen in gemeente Moerdijk niet worden opgelaten. Dit staat in artikel 4:9b in de APV. Het oplaten van wensballonnen is schadelijk voor het milieu.
Het is verboden ballonnen, van welk materiaal dan ook, door middel van hete lucht afkomstig van vuur, dan wel door middel van helium of andere gassen, op te laten stijgen. Onder een ballon wordt mede verstaan: herdenkingsballon, vuurballon, gelukslampion, Thaise wensballon, papierballon, geluksballon, etc.
Kerstboom-net bij het restafval
Haalt u een kerstboom in huis? Bij aankoop wordt die vaak verpakt in een net. Wij vragen u dit transportnet niet weg te gooien bij plastic-afval, maar bij restafval. De machines die plastic sorteren lopen vast als er zo'n net in komt en dat leidt tot extra kosten. Nog beter is natuurlijk om uw kerstboom helemaal niet in plastic te laten verpakken, maar bijvoorbeeld in een laken of deken te rollen.
Inzameling kerstbomen
Uitgekeken op de kerstboom? In de tweede en derde week van januari haalt de afvalservice kerstbomen op. Op welke dag dit op uw adres gebeurt, ziet u in de AfvalWijzer-app of op de website van Mijn Afvalwijzer.
Zet uw boom aan de straat op de ophaaldag, niet eerder (zo voorkomt u vandalisme of brandstichting). Natuurlijk zonder (restjes van) versiering en zonder pot, standaard of ander verpakkingsmateriaal. Uw boom wordt namelijk verwerkt met het gft en daar hoort geen plastic bij.
Wilt u de kerstboom eerder kwijt of heeft u de ophaaldag gemist? U kunt de boom ook zelf naar de milieustraat in Klundert brengen. De openingstijden vindt u op de pagina 'milieustraat'.
Weg met oliebollenvet
Zelfgebakken oliebollen zijn natuurlijk het allerlekkerst. Oud frituurvet kunt u gratis kwijt bij de milieustraat in Klundert. Of bij een inzamelpunt in de buurt, zoals bij VV Noordhoek, Attent in Standdaarbuiten en DHV in Zevenbergschen Hoek. Kijk op de website van Frituurvet Recyclen voor alle inleverpunten.
Bewaar de verpakking en schenk het gebruikte frituurvet erin terug. Heeft u de fles niet meer, dan kunt u bijvoorbeeld een oude wasmiddelfles gebruiken of een melkpak.
Spoel frituurvet nooit door de gootsteen of de wc. Daardoor raakt het riool verstopt en als u pech heeft niet alleen bij u, maar ook bij de buren. Zo’n verstopping in de huisaansluiting moet u zelf oplossen en betalen. Beter voorkomen dus! Frituurvet dat u inlevert, brengt bovendien nog wat op: het wordt onder andere verwerkt tot biobrandstof.
Vuurwerkregels
Categorie F1-vuurwerk wordt ook wel kindervuurwerk of fop-en-schertsvuurwerk genoemd. Dit mag je kopen vanaf 12 jaar. Dit type vuurwerk is het hele jaar door verkrijgbaar en mag je ook het hele jaar door afsteken, maar geen overlast, baldadigheid of vernieling mee plegen. Bekend F1-vuurwerk:
- Knalerwten
- Grondbloemen
- Bengaals vuur
- Sterretjes
- Party poppers;
Verder mag er op oudejaarsdag tussen 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur alléén siervuurwerk uit de F2-categorie worden afgestoken.
Dat betekent dat knalvuurwerk en vuurpijlen uit de F2-categorie, net als al het F3- en F4-categorie vuurwerk verboden is.
Vuurwerkoverlast
Vuurwerkoverlast of –schades aan bijvoorbeeld ondergrondse containers en speeltoestellen kunt u als volgt melden:
- Bellen met de politie: 0900 – 88 44
- Bellen met de gemeente: 14 0168 (ma-vr van 08.30-12.00 uur)
- moerdijk.nl/melding-woonomgeving
- De buitenBeter-app
Meldpunt vuurwerkoverlast Moerdijk, Roosendaal, Halderberge en Rucphen
Net zoals voorgaande jaren hebben de gemeenten Moerdijk, Roosendaal, Halderberge en Rucphen weer samen één meldpunt voor meldingen over vuurwerkoverlast. Inwoners van deze vier gemeenten kunnen tijdens de periode van 27 december tot en met 31 december vuurwerkoverlast melden via het telefoonnummer 0165-349759 waardoor er snel op meldingen gereageerd kan worden door handhavers van de betreffende gemeente.
Openingstijden meldpunt vuurwerkoverlast
- 27 december tot en met 30 december: van 14:00 tot 23:00 uur
- 31 december: van 09:00 tot 17:00 uur.
Buiten deze data en tijdstippen is dit telefoonnummer niet bereikbaar!
Buiten openingstijden: direct melden bij politie
Ook de politie helpt bij meldingen van vuurwerkoverlast. Buiten de openingstijden verwijst het meldpunt daarom naar het algemene nummer van de politie: 0900-8844 of naar 112 als er spoed bij is. Onder spoed wordt verstaan als er op heterdaad vernielingen met vuurwerk worden gepleegd, mensen worden belaagd met vuurwerk waardoor er gevaar is voor verwondingen etc. Onder spoed wordt geen geluidsoverlast verstaan.
Openingstijden gemeentehuis en milieustraat
Het gemeentehuis en de milieustraat zijn op 25, 26 december en 1 januari gesloten. Verder zijn er rondom de feestdagen nog een paar ‘afwijkende’ openingstijden:
- 27 december is het gemeentehuis gesloten (verplichte vrije dag). De milieustraat is open.
- Op 31 december is de milieustraat tot 12.00 uur open.
- 6 januari is het gemeentehuis open vanaf 10 uur. De milieustraat is gewoon open vanaf 8.30 uur.
De normale openingstijden van het gemeentehuis en de milieustraat vindt u op de contactpagina.