Vrees voor beestjes of geuroverlast weerhoudt mensen er soms van om etensresten in hun gft-bak te gooien. Dat is niet nodig, want er zijn allerlei manieren om de container zo fris mogelijk te houden.
Wikkel etensresten in een krantenpagina, dat werkt prima tegen geur en beestjes. Of gebruik een biozakje – wel eentje met het Kiemplantlogo of het OK-Compostlogo, want alleen die composteren goed. Knoop het zakje dicht voor het in de gft-bak gaat, dan krijgen geurtjes en beestjes veel minder kans. Wat stro of een oude krant op de bodem voorkomt dat afvalresten aankoeken of vastvriezen in de winter.
Voorkom vocht
Vochtig afval kan zorgen voor broei. Laat vochtig keukenafval daarom even drogen of uitlekken voor u het in de gft-container gooit. En als het gras straks weer gemaaid wordt: laat het een dagje liggen voor het in de container gaat. Heeft u tuinafval en etensrestjes, dan werkt het goed om laagjes te maken: leg op een laag keukenafval een laag gras, bladeren of ander tuinafval. Dit maakt het gft een stuk droger.
Stro en zakjes
Een stokje onder de deksel werkt ook tegen geurtjes, maar met de deksel goed dicht heb je minder snel last van vliegjes. Af en toe een handje zaagsel absorbeert vocht en geurtjes. Zet de container altijd op een zo koel mogelijke plek.
Even checken
De bak blijft ook schoner als u hem goed gebruikt. Kattenbakkorrels en hondenpoep mogen er bijvoorbeeld niet in. Checken wat er in de groene bak mag? Kijk op de pagina GFT.