Tegels eruit

Zo veel mogelijk tegels vervangen door groen, dat is het doel van het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen dat 21 maart 2024 start en loopt tot 31 oktober 2024. Moerdijk doet dit jaar voor de tweede keer mee. Tegelwippen betekent winst voor het klimaat, maar ook voor uzelf, want met de tegels kunt u geld of prijzen verdienen.

Het principe is simpel: haal de tegels uit de tuin en vervang ze door planten. Geef de tegels op in de Tegelteller op www.nk-tegelwippen.nl en maak kans op mooie prijzen.

Pegels voor tegels

De gemeente Moerdijk doet er nog een schepje bovenop: gaat u samen aan de slag, bijvoorbeeld met de sportclub, het dorp of de wijk, dan kunt u geld verdienen met de tegels. Alle Moerdijkse verenigingen, maar ook de stads- en dorpstafels, kunnen meedoen. Samen met de gemeente wordt een actieweekend gekozen. De gemeente plaatst dan een container op de locatie waar mensen tegels kunnen inleveren. Na afloop tellen we de tegels en krijg de vereniging, wijk of dorpstafel € 5 per vierkante meter (ongeveer 11 tegels). Meld u hiervoor aan via klimaat@moerdijk.nl.

Geveltuintje

Tegelwippen doe je in je eigen tuin of op het terrein van jouw club. Maar soms kunt u ook gemeentetegels wippen, bijvoorbeeld voor een geveltuintje. Let wel op de voorwaarden: zo moet er bijvoorbeeld altijd minimaal anderhalve meter vrije loopruimte overblijven en mag een geveltuintje niet breder zijn dan 30 cm en langer dan 6 meter. Aanvragen kan via de pagina over geveltuinen

Groener Moerdijk

Ook tegels die de gemeente zelf vervangt tellen mee. En dat komt goed uit, want Moerdijk gaat volop vergroenen, vertelt wethouder Bennie Blom: “En dat doen we samen met inwoners. Steen vervangen door groen heeft veel voordelen. Het voorkomt wateroverlast, maar groen zorgt ook voor koelte in tijden van hitte, houdt water vast bij droogte en biedt leefruimte aan bijvoorbeeld bijen en vlinders. Vanaf dit jaar houden we in alle dorpen en steden van Moerdijk bijeenkomsten. Iedereen die wil meedenken over hoe zijn dorp of stad groener kan, is van harte welkom. Hou de lokale (sociale) media en deze website in de gaten voor de data.”

Meer lezen?