Regenwater opvangen

Regenwater verdwijnt via de regenpijp in het riool. Zonde, want dat water kunt u prima gebruiken, bijvoorbeeld om de planten water te geven. Heeft u juist te veel water in de tuin na een flinke hoosbui? Ook daar zijn goede oplossingen voor. Voor een aantal maatregelen kunt u bovendien subsidie krijgen van de gemeente.

De simpelste oplossing om regenwater op te vangen is een regenton. Daarvan zijn allerlei modellen te koop, van traditionele tonnen van kunststof of hout tot tonnen met een mooi design of vermomd als plantenbak, rotsblok of zelfs als schutting. Wie een beetje handig is, kan zo’n ton zelf aansluiten en daarna heeft u gratis regenwater voor de planten.

Te veel water

Staat de tuin blank na een flinke regenbui? Hoe meer groen in de tuin, hoe beter water kan wegzakken. Vervang een deel van de tegels door groen, alle beetjes helpen. Een andere optie is waterdoorlatende verharding, zoals grind, boomschors of grasbetontegels.

Ook een natuurlijke vijver is een prima middel om regenwater op te vangen, of als overloop voor de regenton. Zo’n vijver heeft weinig onderhoud nodig en pompen, filters en lampen zijn overbodig.

Heeft u een groene tuin die toch het regenwater niet aankan? Dan kunnen infiltratiekratten of een grindkoffer een oplossing zijn. Infiltratiekratten kunnen niet altijd: bij klei- of veengrond zijn ze bijvoorbeeld niet (of minder) geschikt. Ook een hoge grondwaterstand kan een reden zijn dat infiltratie niet zomaar kan.

Subsidie

Voor veel wateroplossingen kunt u klimaatsubsidie krijgen van de gemeente Moerdijk. Bijvoorbeeld voor een regenton of ander waterreservoir, zoals een waterschutting. Maar ook voor het afkoppelen van de regenpijp vanaf het dak en de aanleg van een wadi of infiltratievoorziening. Vervangt u minimaal 5 vierkante meter tegels door groen? Ook daarvoor geldt de subsidie, net als voor de aanleg van waterpasserende of waterdoorlatende verharding. Het volledige overzicht vindt u op de subsidiepagina

Let op: er gelden voorwaarden. Het werk mag bijvoorbeeld pas worden uitgevoerd als de subsidie is verstrekt (dus niet eerder) en dit moet gebeuren binnen 8 weken na de subsidieverstrekking. Alle voorwaarden staan op de subsidiepagina.

Meer lezen?

  • Milieu Centraal: op deze website staan handige stappenplannen over hoe u zelf een regenpijp afkoppelt, een regenton of infiltratiekratten installeert of een grindkoffer of natuurlijke tuinvijver aanlegt.
  • Waterloket Moerdijk: website van de gemeente Moerdijk met alle informatie over water en riolering in de gemeente.