De gemeente Moerdijk gaat in alle dorpen en steden aan de slag met het openbaar groen. Maar bijna de helft van de grond is niet van de gemeente, maar van bewoners. Ook rond uw eigen huis heeft vergroenen veel voordelen. De gemeente Moerdijk helpt inwoners die hun tuin groener willen maken met informatie en subsidie.
Tegels in de tuin zijn makkelijk, maar ze hebben ook veel nadelen. In de zomer houden ze de warmte vast waardoor het heet blijft in huis. En tijdens hoosbuien kan het water niet weg, waardoor je wateroverlast kunt krijgen in. Gelukkig zijn er allerlei manieren waarop een tuin groener en gezonder wordt, maar tegelijkertijd onderhoudsvriendelijk blijft.
Een groene tuin heeft een hoop voordelen: van minder hitte en minder herrie (het groen dempt omgevingsgeluid), tot leefruimte voor vlinders en bijen, een betere luchtkwaliteit en een betere gezondheid voor jong en oud.
Vergroenen met subsidie
De gemeente Moerdijk geeft subsidie op allerlei maatregelen die helpen om uw huis en tuin aan te passen aan het veranderende klimaat. Zo is er onder meer subsidie voor groene daken, regentonnen (en andere waterreservoirs) en voor maatregelen waarbij tegels worden vervangen door groen of waterdoorlatende verharding. Meer hierover staat op de subsidiepagina.
Aan de slag
Een groenere tuin, hoe pakt u dat aan? De stichting Steenbreek geeft tips:
Tip 1 - Tegels eruit
Tegels vervangen door groen kan vrijwel altijd. Iedere tegel die eruit gaat is winst voor uzelf en de natuur. Maak bijvoorbeeld een (klein) perkje in de achtertuin. Woont u meteen aan de straat? Dan kunt u een geveltuintje aanleggen, een plantenbak plaatsen of een boomspiegel adopteren. Interesse? Aanvragen kan via het aanvraagformulier.
Tip 2 - Kies makkelijke planten
Bodembedekkers zijn ideaal voor een groene, onderhoudsvriendelijke tuin. Ze gaan ongewenste planten tegen en je hoeft ze niet te maaien, zoals bij gras. Wilt u een perk aanleggen, kies dan voor vaste planten in plaats van eenjarigen. Vaste planten komen ieder jaar terug, dus dan hoeft u niet steeds nieuwe te planten.
Tip 3 - Vang regenwater op
Wie zijn regenpijp afkoppelt van het riool, kan zijn eigen regenwater opvangen. Bijvoorbeeld in een vijver, of in een regenton. Het water uit zo’n regenton kunt u gebruiken om de tuin water te geven: dat scheelt weer drinkwater.
Tip 4 - Maak je dak groen
Schuurtje in de tuin? Maak het platte dak groen door er een sedumtapijt op te leggen. Dat ziet er niet alleen mooi uit, het zorgt ook voor verkoeling en isolatie. Bovendien regelt het de waterafvoer beter tijdens een hoosbui. De gemeente Moerdijk geeft subsidie op groendaken, kijk daarvoor op de subsidiepagina.
Tip 5 - Ga moestuinieren
De smaak van het tuinieren te pakken? Begin een moestuin! Zelfs op een balkon past een moestuinbak. Op internet staan veel tips.
Zelf geen ruimte? In de gemeente Moerdijk zijn op verschillende plekken volkstuinen te huur. Meer informatie staat op de pagina over volkstuinen.
Meer lezen?
- Week van de groene tuin: website vol tips hoe je een groene, of zelfs een natuurondersteunende tuin aanlegt.
- Milieu Centraal: praktische website voor een duurzamer leven op alle vlakken. Met handige stappenplannen, bijvoorbeeld hoe je een regenton installeert, een geveltuin of groene gevel aanlegt en tips voor een groen tuinontwerp.
- IVN Natuureducatie: wordt een volleerde tuinier met de kennisbank en (online) cursussen op deze website. Van de workshop paddenstoelen voor beginners tot een moestuincursus, en van wilde planten herkennen tot je eigen compost maken. IVN heeft ook lokale afdelingen.