18 juni 2024 - Verslag dorpstafel Fijnaart

Details van de vergadering
Bevat 18 juni 2024 - Verslag dorpstafel Fijnaart
Datum: 18 juni 2024 van 19:30 tot 21:30
Locatiedetails:

De Parel in Fijnaart

Agendapunten

Aanwezigen: zie presentielijst

1. Welkom

Ton Haverkamp.opent de vergadering en heeft iedereen welkom. Tevens geeft hij aan dat wegens persoonlijke omstandigheden de BOA zich heeft afgemeld.

2. Vaststellen agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

3. Vaststellen verslag van de vorige tafel d.d. 19 maart 2024

Het verslag van de vorige vergadering, d.d. 19 maart 2024 is terug te lezen op de site van de gemeente Moerdijk (gebiedsplannen.nl). Er zijn geen opmerkingen uit de zaal gekomen.

4. Mededelingen en ingekomen stukken

De voorzitter geeft aan dat de heer Gerrit de Koning zich heeft aangemeld voor het bestuur van de dorpstafel. Ook Jossette Schoorl heeft zich aangemeld voor een bestuursfunctie. Zij zal de functie van secretaresse voor haar rekening nemen. De vergadering stemt in met toetreding tot het bestuur van beiden.

Onderstaande stukken zijn bij het bestuur binnengekomen:

  • Verkeersveiligheid bij de Aldi, erg smal wegdek als men vrachtverkeer tegenkomt
    Jeroen Leidens beantwoort deze vraag: weg voldoet aan alle eisen voor een 60 km weg. De weg is alleen toeganglijk voor vrachtwagens met bestemmingsverkeer. Helaas stuurt Google Maps vaak onjuist, de vrachtwagens wel over deze weg. Bewoners zijn reeds op het gemeentehuis geweest om het vrachtwagen/verkeersprobleem te bespreken.. De gemeente is bezig om de juiste oplossing te vinden. Er zijn voldoende verkeersborden geplaatst en er hangen camera’s. Er ligt grond klaar om de sporen naast het wegdek op te vullen, helaas door het natte weer is dit nog niet mogelijk geweest.
  • Mail van de Stadsraad Willemstad m.b.t. verwachte verkeersproblemen
    Naar aanleiding van de geplande uitbreiding van camping Bovensluis wordt aangenomen dat hierdoor verkeersoverlast zal ontstaand. De stadsraad wil de mening van de dorpstafel horen. Afgesproken wordt dat hierover een gesprek wordt aangegaan.
  • Mail van Erik van Roesel heeft een mail gestuurd met vragen over aanvulling van de bermen en de belijning. Jeroen geeft hierop een toelichting en geeft aan dat daaraan gewerkt wordt.
  • Mail van de gemeeente Moerdijk over het snoeien van de leiilinden aan de Kerkring in Fijnaart. Dit zal na de zomer gebeuren. Omwonenden worden hierover geïnformeerd.
  • Mail van de Gemeente Moerdijk: m.b.t. zichtbaarheid van de dorpstafel
    De gemeente wil de zichtbaarheid van de Dorpstafel vergroten en stelt voor om dit middels een filmpje te bewerkstellen. Aanmelden kan bij de voorzitter. Voorgesteld wordt om de werkgroepen en de Watersnoodwoning hierbij te betrekken.

5. Vaststelling jaarrekening 2023

De kascontrole is naar tevredenheid uitgevoerd door Geert Wiers en Gerrit de Vos. Het kernbudget van de gemeente Moerdijk is € 5.000. Er zijn acties geweest waaruit inkomsten zijn voortgekomen, o.a. tegelwippen. De bankkosten zijn best hoog. Het boekjaar wordt afgesloten met een positief saldo. De jaarrekening wordt goedgekeurd door de vergadering.

De penningmeester geeft aan dat het bestuur heeft besloten om dit jaar eigen plantenbakken voor het centrum van Fijnaart aan te schaffen. Dit betekent een eenmalige grote kostenpost doch zal voor de komende jaren een besparing in de kosten kunnen opleveren.

6. Update gemeentelijke projecten

  • Jeroen Leijdens:geeft een toelichting op de lopende projecten. Bij het voormalig terrein van de ZNS is de sloop gestart en zal de verkoop van woningen binnenkort van start gegaan.
    De werkzaamheden aan de Parallelweg/Langeweg zijn bijna klaar doch ook hier heeft men last van de regen. Bij droger weer zullen de werkzaamheden worden afgerond en zal de rode coating op het wegdek worden aangebracht.
  • Het plan Schoolplein aan de Julianastraat vordert gestaag. Inmiddels zitten de funderingen voor de nieuw te bouwen woningen in de grond.
  • De wegversmallingen op Appelaarsedijk blijven een punt van discussie. Binnen de gemeente zijn de meningen verdeeld en vooralsnog zullen hier geen wijzigingen met betrekking tot de voorrangsrelingen aangebracht worden.
  • De wegversmalling in de Molenstraat blijken heel gevaarlijk en fietsers raken hierdoor mogelijk gewond. Jeroen geeft aan dat nader gekeken gaat worden naar deze wegversmalling.
  • Vervolgens geeft hij aan dat er ook een hercontructie van een aantal dijken gaat plaatsvinden zoals o.a. De Weeldijk de Oude Dijk etc. Dit wordt een voorbeeld hoe de dijken kunnen verbeterd worden.
  • Bas van Deursen doet verslag van de voortgang in het project Centrumplan. Er is een akkoord op de hoofdlijnen in de visienota. en visie. Procedures moeten nog gestart worden en op 22 augustus as wordt de visie besproken in de comissie in het gemeentehuis.
  • Vervolgens zal de raad op 12 september a.s. spreken over deze visie en voortgang. Men kiest ervoor om de andere plannen betrefende Fijnaart gescheiden te houden van dit grote plan.

7. Plaatsing bloembakken in de kern

Bas van Deursen geeft aan dat de bloembakken en planten in bestelling zijn. Zodra alles is geariveerd, worden de bloembakken opgehangen en in opdracht van de dorpstafel verzorgd.

8. Begeleiding van vluchtelingen door vluchtelingenwerk

Miryam van der Heul-van Breemen: zij is teamleider vluchtingwerk Moerdijk en ook juridischteamleider sinds 2006. Het is een onafhanklijke organistaie. Zij bieden jurisdische en maatschappelijke begeleiding. Zij zijn gevestigd in Zevenbergen, van der Markstraat 40.
Myryam van der Heuvel-van Breemen legt het verschil uit tussen een vluchteling en een asielzoeker. Ook legt ze uit hoe het proces van een asielprocedure verloopt. Wat een status-houder is en dat er vrijwillegers zijn die deze nieuwe bewoners wegwijs maken in de gemeente van huisvesting. De nieuwe bewoners hebben ook een buddie waar zij terecht kunnen met al hun vragen. Ook zijn er taalvrijwillgers in de gemeente Moerdijk die helpen met de Nederlandse taal.

9. Kennismaking BOA

Wegens persoonlijke omstandigheden is de kennismaking met de BOA deze avond niet doorgegaan.

10. Terugkoppeling werkgroepen

  • Verslag van overleg werkgroep Klimaatbestendig Fijnaart.

Op 3 juni heeft de werkgroep overleg gehad, waarbij Stan Knijff aanwezig was. Hij is de projectleider die bij de gemeente de riolering doet. Stan kwam met het voorstel om de Vrouwe Jacobstraat in Fijnaart te gaan aanpakken met een dubbel rioolstelsel zoals dat bij nieuwbouwwijken toegepast wordt. Zijn idee is om het “schoonwater” / hemelwater los af te voeren richting de kerkvijver aan de Kerkring, zodat hierdoor het gecombineerde “vuilwater”rioolstelsel ontlast wordt. Op de vraag van een van de leden dat dit zeker eerst door de gemeenteraad moet voor budget, gaf Stan Knijff antwoord dat hij hiervoor budget heeft en als de werkgroep erachter gaat staan heeft hij geen toestemming nodig van de gemeenteraad. Het besproken idee is dat het geen complete renovatie van de weg gaat worden, maar eerder het openmaken van het straatwerk en de straatkolken aansluiten op een aparte buis welke naar de kerkvijver wordt afgevoerd. Hierbij is ook de medewerking van de aanwonenden zeer gewenst in de vorm van meewerken aan het afkoppelen van ook hun hemelwater. Daarnaast gaat hij onderzoeken of dit een eerste stap kan zijn voor ook later af-te-koppelen straten. Voor nu lijkt hem dit de meest voor de hand liggende oplossing op korte termijn. Ook heeft Stan een idee om door middel van kleine stuwen in het rioolstelstel zelf de stroomsnelheid te remmen van het hoge naar het lage van Fijnaart. Óf het idee voor afkoppeling van de VrouweJacobstraat , waar de werkgroep volledig achterstaat, te realiseren valt gaat Stan onderzoeken. Afgesproken is om op korte termijn weer af te spreken en de resultaten van zijn onderzoek tot dusver te bespreken. Direct hebben de werkgroepleden samen met Stan de agenda getrokken en is de datum voor het volgende overleg op 1 juli vastgelegd.

Na het uitgebreide gesprek over het riool heeft de werkgroep gesproken over op welke wijze we ons dorp meer klimaat bewust te krijgen. Een eerder initiatief van de werkgroep met betrekking tot tegelwippen was maar beperkt gebleven tot een kleine opbrengst. Ter plaatse ontstond het idee om een stand te gaan bemannen op de braderie van de FendertseWeek, waar we dan gelijk de andere inwoners kennis kunnen laten maken met wat er te bereiken valt met tegelwippen, afkoppelen, meer groen enz. Direct is besloten hier aan mee te doen, mits het bestuur akkoord is en er nog stands beschikbaar zijn.

Verder hebben drie leden van de klankbordgroep “groener Fijnaart” zich ook aangesloten bij deze werkgroep “Klimaatbestendig Fijnaart”. Als werkgroep kijken wij terug op een positieve avond en een constructief overleg

Alja Wiers vertelt over het uitstapje dat we met de gemeente hebben gemaakt: het was leerzaam, er was veel te te zien o.a. een wadi, en mooie groene voorbeelden. De plannen die er zijn kunnen we o.a. op de braderie in Fijnaart presenteren.

Jeroen Leidens: geeft goede voorbeelden aan, uit andere gemeente. Hij vindt het belangrijk dat er overnagedacht wordt dat een water reservoir een onderdeel is van een groen plan.
Ton Haverkamp vraagt zich hardop af, wat kan Rijkzwaan zelf doen aan wateropvang? Graaf vijvers dieper en graaf de wadi dieper in de Waterwijk. Volgens Gerrit de Vos is deze wadi nog niet aangesloten.

11. Rondvraag

Geïnformeerd wordt naar de ontwikkeling m.b.t. de huisvesting van de arbeidsmigranten in Oudemolen. Jeroen Leidens geeft aan nadere informatie op te vragen binnen het gemeentehuis. Met de bewoners is men nog in gesprek over het verkeer in Oudemolen. De gemeente heeft al een aantal wegversmallingen in Oudemolen aangebracht tegen sluipverkeer. Er gaan nu dagelijks 2200 voertuigen door Oudemolen. 3500 is de norm. De dijk in Oudemolen heeft onderhoudsniveau B en dat is prima.. Verschillende dijken zijn er slecht aan toe en deze hebben voorrang. Na het onderhoud aan deze dijken gaat de gemeente weer om tafel zitten met de bewoners. Helaas neemt het verkeer in het algemeen, per jaar met 2% toe.

Voor de huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente Moerdijk zijn voor 5 locaties vergunningen aangevraagd. Dit komt neer op huisvesting voor 1500 arbeidsmigranten. Er is echter vraag naar huisvesting voor 4500 arbeidsmigranten. Oudemolen zit aan het begin voor de aanvraag, Kanters zit in de beginfase. Jeroen Leidens zal Maud voor een update vragen, betreffende de arbeidsmigranten.

Ineke van de Weijgaert vraagt aandacht voor het project Keenesluis. Als voorzitster van deze stichting beschrijft zij hoe uniek de Keenesluis is. Tevens geeft zij een beschrijving van het ontbrekende schoeprad, welke 110 kub per minuut aan water zou kunnen verplaatsen naar de Mark en de Dintel. In 2019 is alles gerestaureerd, op het schoeprad na. Het is uniek erfgoed, omdat er nergens ter werled zo’n schoeprad heeft gedraaid. Ineke is op zoek naar fondsen om het rad in ere te herstellen. Dit kan gebeuren in een samenwerking tussen een staalbedrijf en een bedrijfsschool. De aandrijving wordt een electromotor, met zonnepanelen. De stichting heeft tot doel om ook de omgeving levendig te houden. Op 15 september vindt er een historisch rollenspel plaats, namelijk, de bevrijding van 80 jaar geleden, die zich in en rond het huis en de sluis zich heeft afgespeeld.

12. Tafelgesprekken met inleiders

Hiervan wordt geen gebruik gemaakt.

12. Sluiting

Ton sluit de vergadering rond de klok van 22.00 uur en dankt iedereen voor de inbreng. Te-vens wenst hij allen een mooie vakantie en fijne zomer.

De volgende dorpstafel staat gepland voor 24 september a.s.