Voor evenementen op de openbare weg kan het nodig zijn dat er verkeersregelaars worden ingezet.
Bij evenementen, zoals bijvoorbeeld carnavalsoptochten of de wielerronde, kan het zijn dat verkeersregelaars worden ingezet om de veiligheid van de deelnemers en de doorstroming van het verkeer te garanderen. Evenementenverkeersregelaars moeten minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een instructieverklaring.
Een evenementenorganisatie moet zelf zorgen voor voldoende verkeersregelaar. De werkwijze is daarbij als volgt:
- Een organisatie moet zich eerst registreren bij de Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL) via de website Verkeersregelaarsexamen.
- Na registratie kan het evenement worden aangemeld op dezelfde website. De gemeente krijgt een melding om het evenement goed te keuren. Na goedkeuring ontvangt de organisator een email met een link naar de webpagina waarna de verkeersregelaars kunnen worden uitgenodigd.
- Het is de bedoeling dat iedere verkeersregelaar een code krijgt toegezonden waarmee de instructie kan worden gevolgd. Als een verkeersregelaar een nog geldige instructieverklaring heeft, hoeft de instructie niet gevolgd te worden. Dan dient de verkeersregelaar zich alleen met de code te koppelen aan het evenement.
- De gemeente zorgt voor de aanstellingsbesluiten. De evenementenorganisatie kan zelf op de website van de SVNL bijhouden hoeveel verkeersregelaars de instructie hebben gevolgd en zich hebben ingeschreven.
Er worden sinds 1 oktober 2017 geen aanstellingspassen meer verstrekt. De evenementenorganisatie is ervoor verantwoordelijk dat de verkeersregelaars die worden ingezet in het bezit zijn van een instructieverklaring.
Uitgebreide uitleg
Dit is in het kort de werkwijze. Voor een uitgebreide uitleg over de instructie kunt u kijken op www.verkeersregelaarsexamen.nl.
Hesjes verkeersregelaars
Organisaties moeten zelf zorgen voor de door de wet voorgeschreven kleding. Zonder de juiste kleding kan een verkeersregelaar door de politie, tijdens het evenement, op non-actief worden gesteld.