Laadpalen voor elektrisch voertuig

De komende jaren wordt het netwerk van openbare laadpalen uitgebreid door Vattenfall Incharge. Bij openbare laadpalen van onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge laad je altijd 100% uit wind opgewekte stroom van Nederlandse windmolens.

Het kan gebeuren dat er nog geen laadpaal dicht bij je in de buurt is. Via de website van Vattenfall kun je een voorstel voor een nieuwe locatie indienen. Elk half jaar kijkt de gemeente samen met Vattenfall naar de best presterende laadpalen en voorstellen van inwoners. Deze analyse bepaalt waar het half jaar daarop nieuwe laadpalen geplaatst gaan worden. Die laadpaal kost je niets, je betaalt alleen voor het opladen van je elektrische auto.

Het doen van een locatievoorstel kan via onderstaande button

Locatievoorstel Vattenfall

Een laadpas aanvragen

Om de laadpalen te gebruiken heb je een laadpas nodig. Bij openbare laadpalen van Vattenfall laad je het meest voordelig op met de laadpas van Vattenfall InCharge. Je betaalt dan alleen het kWh-tarief en geen aanvullende kosten. Deze laadpas is gratis en werkt op alle openbare laadpalen in Nederland.

Vraag de laadpas aan

Laadpunten in de buurt

Er zijn allerlei apps waarmee je een laadpaal in de buurt vindt. Onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge biedt de gratis InCharge app aan voor de mobiele telefoon. Daarin vind je alle openbare laadpalen. Ook zie je of een laadpaal vrij is en rij je er direct naartoe met de ingebouwde navigatiefunctie. Je kunt via deze app ook je laadsessie starten en makkelijk betalen. 

De locaties van oplaadpunten in de gemeente Moerdijk vindt u op de website 'Oplaadpalen'.

Vragen?

Bekijk de veelgestelde vragen en antwoorden

Voorwaarden

Er wordt goed nagedacht over de plek

De plaats van een laadpaal wordt met veel aandacht bepaald. Bomen moeten goed kunnen blijven groeien, de laadpaal moet makkelijk te vinden zijn en er moet natuurlijk een stroomkabel in de buurt liggen. Ook proberen we te zorgen dat een laadpaal niet recht voor een deur of raam komt te staan.

Ook in drukke wijken komen laadpalen

In bijna alle wijken in de gemeente is het erg druk met parkeren. Daarom proberen we de laadpalen te spreiden. Hierdoor kunnen we met zo min mogelijk laadpalen zoveel mogelijk mensen te kunnen laten laden. Het kan dus voorkomen dat een laadpaal niet voor directe buren bedoeld is maar voor meerdere mensen uit een wijk. Omdat ook in drukke wijken geladen moet worden zullen ook daar laadpalen geplaatst worden.

De gemeente plaatst borden bij laadpalen

De gemeente zorgt voor verkeersborden bij laadpalen. Hiervoor is een verkeersbesluit genomen. Bij een laadpaal wordt 1 vak gereserveerd met een bord. Wanneer een bord geplaatst is mag alleen in het vak geparkeerd worden om de auto op te laden. Is de accu vol? Dan moet de auto verplaatst worden naar een normaal parkeervak. Staat er geen bord bij een laadpaal? Dan mag iedereen er parkeren, dus ook met een brandstofauto. Wanneer het verbruik van een laadpaal erg hoog is kan ook het tweede vak gereserveerd worden. In het verkeersbesluit zijn meteen twee vakken gereserveerd.

Laadpalen in de vesting Willemstad

Op dit moment staan er enkele laadpalen in de vesting Willemstad. Deze zijn niet voldoende om alle auto’s op te kunnen laden. Er moeten daarom extra laadpalen komen. Hier is erg weinig ruimte voor. Ook past het niet in het historische straatbeeld. Daarom wordt buiten de vesting een laadplein gemaakt. Bewoners maar ook bezoekers kunnen hier gebruik van maken.

Kabelgoten en andere hulpmiddelen zijn niet toegestaan

Soms willen mensen hun auto opladen met eigen stroom maar hebben zij geen plaats op eigen terrein. We krijgen regelmatig vragen over het gebruiken van kabelgoten of andere hulpmiddelen. Het gebruik van dit soort hulpmiddelen is niet toegestaan. We weten dat in verschillende gemeenten proeven worden gedaan. We volgen deze met veel interesse. Tot de resultaten hiervan duidelijk zijn kunnen bewoners een aanvraag indienen voor een openbare laadpaal.

U kunt meedenken over nieuwe regels

Het maken van afspreken en het opstellen van regels kost tijd. Tegelijk gaan de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden en opladen razendsnel. We zijn daarom steeds bezig om de regels te verbeteren. De kans is groot dat ze de komende jaren zullen veranderen. Om te voorkomen dat de openbare ruimte er rommelig uit komt te zien doen we dat in stappen. Wanneer de regels veranderen zullen we dit bekend maken. Heeft u zelf ideeën? Deel ze met ons! Alle ideeën worden verzameld en er wordt rekening mee gehouden wanneer de regels veranderd worden. We kunnen helaas niet op ieder idee persoonlijk reageren.