Column wethouder Jack van Dorst: We kunnen het voor elkaar een stuk leuker maken… en gemakkelijker!

Geplaatst: 2-6-2020

We hebben met z’n allen in de afgelopen maanden meer afval “verzameld”. Dat lijkt logisch, want we waren veel meer thuis. Plus: we hadden misschien wat meer gelegenheid om onze zolders en bergingen op te ruimen! Onze vuilnismannen hebben keihard gewerkt om al dat afval in te zamelen, met bijvoorbeeld extra inzamelrondes. En ook onze milieustraat werd druk bezocht.

Inmiddels zitten we steeds meer in “het nieuwe normaal”. Maar dat betekent niet dat we als gemeente gas terugnemen en achterover leunen. Ook niet als het gaat om de afvalinzameling, want als u dit leest zijn we net weer gestart met het wekelijks ophalen van het gft-afval. Dat doen we in juni, juli en augustus, zodat de overlast van stank en ongedierte zo klein mogelijk blijft.

Als inwoner heeft u zelf ook een belangrijke rol in het geheel. Die rol pakt u al bij het sorteren in de soorten afvalstromen: gft, plastic en drinkkartons, papier en karton en het restafval. Deze afvalscheiding is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Want juist restafval is de duurste component.

Tsja… en eerlijk gezegd zijn er nog wel wat eenvoudige mogelijkheden waarmee we het voor elkaar een stuk leuker en gemakkelijker kunnen maken. Ik noem er een paar:

  • Is de ondergrondse container vol? Zet uw zak met restafval er dan niet naast, maar breng ‘m naar de tweede aangewezen container. Of neem ‘m even mee terug en probeer het later nog een keer;
  • Heeft iemand z’n vuilniszak naast de ondergrondse container gezet, terwijl de container niet vol is? Gooi die zak er dan zelf even in. Het kost u echt niets meer!
  • Als een glazen voorwerp niet in de opening van de ondergrondse glascontainer past, zet het er dan niet naast. Dat geldt ook voor de doos of zak waarin u het glas naar de glasbak bracht;
  • Breng grof afval naar de milieustraat;
  • Het laten liggen van afval (zwerfafval) is een regelmatig terugkerende bron van ergernis. Onnodig, want vaak staat er op korte afstand een afvalbak.

Tenslotte nog wat tips. Gebruik de gratis Afvalwijzer-app. Die is echt handig! Download ‘m op www.moerdijk.nl/afvalwijzer.

En gebruik de BuitenBeter-app of het meldformulier op de gemeentelijke website: voor meldingen wat betreft afval, maar ook voor meldingen over andere gemeentelijke zaken.

Samen schoon; schoon samen!