Een Klimaatburgemeester is in zijn of haar rol een inspiratiebron voor de buurt, een vereniging of voor collega's. Zij zetten zich in voor een beter klimaat in de omgeving waar zij wonen, zijn voorbeelden voor anderen en inspireren om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten of meer energie te besparen.
Pascal Rijnart
Ik zet me in voor Voedselbossen in Moerdijk, vergroten biodiversiteit en ben GZ-psycholoog/klimaatpsycholoog. Mijn huis ben ik aan het verduurzamen. Tijdens de Nationale Klimaatweek vertel ik mijn verhaal over het nut van Voedselbossen en Permacultuur. Ook leg ik de koppeling met psychologiekennis.
Waarom ben je klimaatburgemeester worden?
Ik ben Klimaatburgemeester omdat ik me graag inzet voor duurzamer leven en versterken van de biodiversiteit. Daarnaast zet ik me in voor gedragsbewustzijn en gedragsverandering, zowel als klimaatpsycholoog als GZ-psycholoog.
Dimph Rubbens
Diverse activiteiten met organisaties, instellingen, initiatieven, projecten, gemeente en inwoners organiseren, aanjagen in de landelijke klimaatweek en een klimaatkrantje uitbrengen met een oplage van 17.000 exemplaren die meegezonden worden met de plaatselijke Bode. Als gemeenschapscoöperatie gericht op energietransitie hebben we elk jaar een andere persoon of organisatie die een jaar lang onze Duurzaamheidsaward krijgt.
Waarom ben je klimaatburgemeester worden?
Ik wil anderen inspireren dat kleine, persoonlijke veranderingen om de knop om te draaien ook impact hebben en een hoopvol voorbeeld zijn voor jongeren. Ook participeer ik waar mogelijk in grotere systeemveranderingen in de gemeente Moerdijk.
Ineke van de Weijgaert
Extreem weer. Daar krijgen we vaker mee te maken. Wat ga jij doen om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen?
In dit filmpje van 3 minuten zie je hoe ik mijn bestaande woning heb verbouwd tot het leukste energieneutrale voorbeeldhuis van Nederland.
Waarom ben je klimaatburgemeester worden?
Ik deel graag mijn ervaringen en hoor graag ervaringen van anderen. Samen voor een beter klimaat!
Petra Wevers
Ik heb sinds 10 jaar een bedrijf (KrachtigBuiten) waarbij de focus ligt op groen en gezond opgroeien. Ik heb in mijn werk binnen jeugdhulpverlening en kinderopvang ervaren dat kinderen steeds minder buiten spelen en meer afstand krijgen tot natuur en er ook niet meer voor zorgen. Ik hoop als klimaatburgemeester een inspirator te zijn door het organiseren van duurzame en groene activiteiten voor alle inwoners van gemeente Moerdijk. Jong en oud!
Ik heb in onze gemeente het streekboekje ‘50-dingen-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e-in-de-natuur’ gemaakt en deel deze al zes jaar gratis uit op alle basisscholen. Met de organisatie van DOE-natuuractiviteiten hoop ik leerkrachten te inspireren door de mogelijkheden van de natuur in onze gemeente te laten zien. Rondom de kinderboerderij organiseer ik educatieve activiteiten, help scholen bij het vergroenen van hun schoolplein en realiseren van buitenleslokalen. Daarnaast breng ik alle verkooppunten van streekproducten in beeld en daag anderen uit om lokaal en ’n Bietje Gezond, te voet of op de fiets, boodschappen te doen. En zo te genieten van onze prachtige polders en de schoonheid van onze natuur.
Waarom ben je klimaatburgemeester worden?
Groene kinderen worden groene volwassenen! Als we kinderen al jong leren goed om voor onze aarde te zorgen, inspireren zij ook hun (groot-)ouders en voelen we ons SAMEN mede-eigenaar van onze eigen leefomgeving. We zijn allemaal onderdeel van deze natuur en moeten er dan ook SAMEN beter voor gaan zorgen.