Waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland
Geplaatst: 4-4-2023
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Hynetwork Services zijn van plan om een landelijk waterstofnetwerk te ontwikkelen. Onderdeel hiervan is het waterstofnetwerk in Zuidwest-Nederland. Het Voornemen en voorstel voor Participatie is kortgeleden bekendgemaakt. Hierin staat beschreven wat de plannen voor het waterstofnetwerk zijn en hoe de omgeving wordt betrokken. Het ministerie van EZK en Hynetwork Services nodigen de omgeving uit om hierop te reageren.
Hynetwork Services, een 100%-dochteronderneming van Gasunie, legt het Waterstofnetwerk in Nederland aan. Dit landelijke netwerk voor CO2-vrije waterstof verbindt vijf industriële clusters met elkaar, met het buitenland en met waterstofopslag en -import locaties. Daarbij wordt gebruik gemaakt van bestaande en deels nieuw aan te leggen leidingen. Het waterstofnetwerk wordt in fases gebouwd. Zo kunnen deze bedrijven overstappen op duurzame energie en hun CO₂-uitstoot sterk verminderen. Het doel is dat het netwerk in 2030 helemaal klaar is.
De plannen voor het waterstofnetwerk in Zuidwest-Nederland zijn onderdeel van dit landelijke netwerk. Op die manier kan de industrie ook in deze regio verduurzamen met waterstof. Daarnaast blijft werkgelegenheid in de regio bestaan en komt er nieuwe werkgelegenheid.
Het ministerie van EZK regelt de vergunningen voor de aanleg van dit netwerk. Eerste stap in dit proces is het bekendmaken van het zogenaamde Voornemen. Van 31 maart tot en met 11 mei 2023 kunt u het Voornemen en voorstel voor Participatie doorlezen en erop reageren. In het Voornemen leest u de inhoud van het project. Ook staan in het Voornemen de stappen in het proces om tot een besluit te komen. In het voorstel voor Participatie leest u hoe de omgeving wordt betrokken bij het project. De documenten staan online op de website Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland. en liggen ter inzage op het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
Informatiebijeenkomsten
Om u te informeren over de plannen organiseren de partijen één digitale informatiebijeenkomst en vier fysieke inloopbijeenkomsten. Hier kunt u vragen stellen of een reactie geven. De informatiebijeenkomsten vinden plaats op:
- dinsdag 11 april van 20.00 tot 20.45 uur: digitale informatiebijeenkomst
- woensdag 12 april van 19.00 tot 21.00 uur: Zalen- en evenementencentrum De Vroone in Kapelle
- donderdag 13 april van 19.00 tot 21.00 uur: Dorpshuis Streona in Strijen
- dinsdag 18 april van 19.00 tot 21.00 uur: Sporthallen Albrandswaard in Rhoon
- donderdag 20 april van 19.00 tot 21.00 uur: Ontmoetingscentrum De Tuyter in Krimpen aan den IJssel.
Later in het jaar volgt nog een bijeenkomst in de gemeente Moerdijk.
Gevolgen voor Moerdijk
Voor het netwerk wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande aardgasleidingen. Op sommige plekken moeten er nieuwe leidingen komen. In de gemeente Moerdijk gaat het om het ombouwen van bestaande aardgasleidingen. Dat brengt weinig tot geen overlast met zich mee.
Meer informatie
Meer informatie over de informatiebijeenkomsten, de stappen in het proces en hoe u kunt reageren leest u op de website van Bureau Energieprojecten. Meer informatie over het project zelf vindt u op de website van Hynetwork.