Ondernemersverhaal: Mopal kiest voor nieuw pad en verduurzaamt volledig
Geplaatst: 8-10-2021
In 1983 richtte Arie Monhemius Sr. (helaas in februari dit jaar overleden) in Barendrecht Pallettenhandel Moerdijk op. Ooit begonnen in de uienhandel. Al snel breidde het bedrijf zich uit naar Moerdijk en begon Arie Sr. met tweedehands pallets. In 1996 werd Pallettenhandel Moerdijk overgedragen aan de nieuwe generatie ondernemers: Pierre van de Wijngaart, Arie Monhemius Jr. en Jacqueline Monhemius. Zij zetten het bedrijf voort onder een andere naam Mopal Palletindustrie. De vestigingen op Moerdijk en Barendrecht werden in 2003 uitgebreid naar België waar zij samen met een Belgische compagnon starten met een dochteronderneming in Mol. Ook in België hebben zij daar inmiddels diverse vestigingen die zowel de Belgische als Franse markt bedienen.
De core business is het inkopen, repareren en verkopen van gebuikte pallets. Ook palletpooling behoort tot de activiteiten. Sinds een aantal jaren hebben ze ook een houtshredder die op grote schaal overtollige pallets vermaalt tot snippers. Dit materiaal wordt weer gebruikt voor de spaanplaat industrie. Zo upcyclen ze ook weer hun producten. De kracht van Mopal zit in het team en het tempo waarin het bedrijf al die jaren is gegroeid. De interne organisatie is hierin mee kunnen groeien. Dat verstaat Mopal ook onder duurzaamheid. In februari 2022 betrekken ze hun nieuwe pand aan de Fuutweg. Ze blijven op dezelfde locatie alleen verhuizen ze naar de achterzijde van het terrein. Een mooie kans om één van de kernwaarden, duurzaamheid, ook verder te gaan implementeren.
Verduurzamen waar mogelijk en wat in ons vermogen ligt
Als je het nieuwe pand betreedt valt het op dat er gebruik is gemaakt van gerecycled materiaal. “Onze roots liggen daar”, zegt Pierre van de Wijngaart één van de vennoten. Een belangrijke waarde van de organisatie is duurzaam. Niet alleen in de producten, gebruikte pallets, maar ook in de verbouwing, inrichting en andere processen. Vooral het automatiseren van onze productie staat dit jaar in onze ambities voorop. Fysiek zwaar werk dat nu voor een groot deel geautomatiseerd gaat worden. Ons team is onze motor van het bedrijf. Daar moeten we goed voor zorgen. De drijfveer achter de verbouwing van het kantoorpand is Anita Manniën. “Deze locatie biedt de mogelijkheden om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn” vult Anita aan. Het pand is volledig gestript. Bij het ontmantelen van het pand is er gekeken welke materialen een tweede leven konden hebben. Er is gebruikt gemaakt bij de inrichting van recyclede producten. Aan de andere kant heeft zij de ruimtes waar mogelijk ingericht met tweedehands spullen of meubelen die in Nederland zijn geproduceerd. “Niets is mooier dan spullen een tweede leven te geven!” Zoals wij ook met onze pallets nastreven.
De aanloop naar een duurzaam bedrijf
De lange weg naar verduurzaming is bijna afgerond. Er is met elkaar nagedacht over welke koers wil Mopal Palletindustrie gaan varen. “Daarbij hebben wij onze klanten en stakeholders centraal gezet”, legt Anita uit. Waar ga je beginnen als je de stap naar verduurzaming verder gaat implementeren in je bedrijf ? Het is moeilijk om aan de juiste informatie te komen. Via onze aannemer ASR Bouwbedrijf hebben wij de ingangen gevonden. Het pand is voorzien van een warmtepomp, ledverlichting, snelladers en spuitkurk. Maar ook voorzieningen die horen bij een toekomstbestendig bedrijf waarbij energiebesparing/energieopwekking ook een belangrijke rol speelt. Echter waar veel bedrijven tegen aanlopen is de aansluiting op het netwerk. Het verduurzamen brengt ook de nodige capaciteitsuitbreiding van energie met zich mee. Dit is een grote uitdaging niet alleen voor ons, maar ook voor veel bedrijventerreinen en bedrijven. De voorzieningen die naar de hoogspanningskast aangelegd moeten worden zijn door Enexis nog niet aangelegd, met als gevolg dat het bedrijf, die als eerste de verzwaring nodig heeft, deze kabel moet bekostigen. Dit terwijl andere bedrijven hier vervolgens op kunnen aansluiten. Een behoorlijke kostenpost die in eerste instantie toch niet voor de rekening van Mopal in dit geval moet komen? Ook voor de aansluiting van de verzwaring heb je een behoorlijke wachttijd nodig. Mopal staat nu ingepland voor juni 2022, een wachttijd van 1,5 jaar. Dit heeft nogal wat consequenties voor de bedrijfsvoering! De tussenliggende tijd moeten wij zien te overbruggen en dat brengt ook de nodige kosten met zich mee.
“Verduursamen”
In het havengebied is het terug leveren van opgewekte energie aan het net een probleem. Het stroomnet rondom het Havengebied zit vol. Het verduurzamen van je onderneming is dus op sommige punten een uitdaging in dit gebied. We hebben hulp gevraagd bij het Havenbedrijf Moerdijk. Wij wilden graag ons verhaal vertellen en waar we tegenaan lopen. Ook de Gemeente Moerdijk was aangeschoven. Verduurzamen van dit gebied moeten wij samen doen. Vooral voor de MKB bedrijven in het Havengebied is het belangrijk dat wij kunnen aankloppen bij Havenbedrijf Moerdijk en Gemeente. Zij hebben de ingangen bij o.a. Enexis waar je als MKB-er niet zomaar mee in gesprek kan komen. Maar ook moeten zij nadenken over de voorzieningen die nodig zijn om als omgeving te verduurzamen. Je kunt het bij de bedrijven stimuleren maar dan moeten ook de voorzieningen er liggen om dit te kunnen realiseren. We moeten kijken waar we elkaar kunnen versterken. Of waar we gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld de zonne-energie van de buren op het terrein. Handelsplatform Majoppeveld in Roosendaal is hier een goed voorbeeld van. Ondernemers en agrariërs kunnen met elkaar in contact komen en de zonne-energie digitaal verhandelen. Voor veel partijen een gunstige oplossing.
Belangrijk is de opening tot een gesprek met Enexis. En dat gaat er komen, samen met het Havenbedrijf Moerdijk en Gemeente Moerdijk. Een eerste stap niet alleen voor ons maar ook voor de andere bedrijven rondom de Vogelweg. Een woord hierbij is belangrijk zegt Anita “VerduurSamen” want verduurzamen dat kun je niet alleen.