Ga naar de inhoud

Veelgestelde vragen Verzoek huisvesting arbeidsmigranten in Zevenbergen

Waarom is deze huisvesting nodig?

Arbeidsmigranten werken in belangrijke sectoren zoals bouw, landbouw en logistiek. Zonder hen worden bijvoorbeeld supermarkten niet bevoorraad en pakketten niet bezorgd. Er is nu te weinig huisvesting, waardoor zij vaak in vakantieparken of gewone woningen verblijven. Dit zijn te vaak onveilige en mensonwaardige situaties en het verhoogt de druk op de woningmarkt.

Heeft de gemeente al definitief besloten dat deze huisvesting er komt?

Nee. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat de initiatiefnemers de haalbaarheid van het plan mogen onderzoeken. Dat gaat onder andere over de financiële haalbaarheid, de regels rondom goed ruimtegebruik en hoe het geheel kan functioneren met de bestaande omgeving van bedrijven en bewoners. Als er een haalbaar plan ligt, dat voldoet aan de wet- en regelgeving, is het de intentie om een vergunning te verlenen. Er is op dit moment nog geen definitief besluit genomen.

Hoe gaat de besluitvorming over de huisvesting?

Als de initiatiefnemers na het onderzoek besluiten een aanvraag voor een omgevingsvergunning in te dienen, kunt u dit lezen op www.officielebekendmakingen.nl. Bekendmakingen van de overheid kunt u ook per e-mail ontvangen. U kunt zich daarvoor aanmelden op www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt. De gemeente zal de aanvraag zorgvuldig beoordelen en dan een besluit nemen. Als de gemeente een vergunning verleent en u bent het daarmee niet eens, dan kunt u bezwaar maken. U moet wel belanghebbend zijn om bezwaar te kunnen maken.

Kan ik mijn mening geven over dit plan?

Ja. De initiatiefnemers organiseren een omgevingsdialoog. Daar kunt u uw wensen, ideeën en zorgen delen. De initiatiefnemers zijn verantwoordelijk voor dit gesprek en zullen hierover communiceren. Als de gemeente later in het proces een omgevingsvergunning verleent dan kunnen belanghebbenden bezwaar maken.

Komt deze huisvesting in plaats van woningen voor andere inwoners?

Nee. De gemeente bouwt de komende jaren nieuwe woningen voor verschillende doelgroepen. In Zevenbergen Oost worden bijvoorbeeld meer dan 1.000 woningen gerealiseerd, waarvan de planning is dat de eerste in 2026 worden opgeleverd.

Krijgen arbeidsmigranten voorrang op woningen?

Nee. Dit plan gaat over specifieke huisvesting voor arbeidsmigranten die korte tijd in de gemeente verblijven. Arbeidsmigranten die langer willen blijven en een huurwoning zoeken, kunnen zich inschrijven bij de woningcorporatie. Dan komen zij op dezelfde wachtlijst als iedereen.

Hoe wordt overlast voorkomen?

Het plan bevat 24/7 beheer en duidelijke afspraken over leefregels. Hierdoor wordt toezicht gehouden en kunnen eventuele problemen snel worden aangepakt.

Wat betekent dit voor de lokale voorzieningen, zoals huisartsen, winkels en wegen?

De komst van arbeidsmigranten kan positief zijn voor winkels en andere voorzieningen, omdat er meer klanten komen. De initiatiefnemers onderzoeken ook of de infrastructuur en het verkeer het plan aankunnen. Huisartsenzorg wordt op de locatie geregeld, er wordt dus geen beroep gedaan op de bestaande huisartsen in Zevenbergen.

Hoe lang duurt het voordat er een beslissing wordt genomen?

De initiatiefnemers hebben enkele maanden tot een jaar nodig om onderzoek te doen en de omgevingsdialoog te voeren. Het voorbereiden van de aanvraag omgevingsvergunning kost dus behoorlijk wat tijd. Als de aanvraag omgevingsvergunning er ligt, beoordeelt de gemeente het plan en neemt een besluit. Ook daar gaat tijd overheen.

Kan ik bezwaar maken tegen dit plan?

Op dit moment nog niet, omdat er nog geen aanvraag is ingediend. Zodra er een omgevingsvergunning is verleend, kunt u bezwaar maken via de gebruikelijke procedures.

Waar kan ik meer informatie vinden?

De initiatiefnemers organiseren binnenkort een informatiebijeenkomst en informeren de omgeving hierover.

Gaat er belastinggeld naar dit plan?

Nee, de kosten zijn helemaal voor rekening van de initiatiefnemers. De kosten die de gemeente maakt (bijvoorbeeld inzet van personeel om de plannen beoordelen) worden betaald door de initiatiefnemers (legeskosten).

Waarom kan dit misschien sneller gaan dan andere woningbouwprojecten?

Natuurlijk moet ook dit initiatief de benodigde procedures doorlopen. Bij een woningbouwproject komt nogal wat kijken en zijn vaak meerdere partijen betrokken. Doordat de aanvraag hier in handen is van één initiatiefnemer kan het mogelijk sneller gaan. De beoogde huisvesting gaat waarschijnlijk plaatsvinden door middel van modulaire bouw, in plaats van traditionele bouw. Ook dat versnelt het bouwproces.

Levert dit initiatief de gemeente geld op?

Dit initiatief levert de gemeente geen geld op, de kosten die de ontwikkelaar betaalt, zijn legeskosten, om inzet van bijvoorbeeld personeel te dekken. Het is wel zo dat arbeidsmigranten die geregistreerd worden in de Basisregistratie Personen (BRP), als inwoner van onze gemeente worden gezien. Hiervoor ontvangen we een bijdrage vanuit het gemeentefonds. Arbeidsmigranten die korter dan 4 maanden in Nederland blijven, hoeven zich niet in de BRP in te schrijven. Hiervoor dient toeristenbelasting te worden betaald.

Krijgen arbeidsmigranten minder betaald dan een Nederlandse werknemer?

Arbeidsmigranten hebben hetzelfde recht op loon als een Nederlander met hetzelfde werk.

Hoeveel arbeidsmigranten komen er in de gemeente Moerdijk?

Naar schatting werken er nu 4.600 arbeidsmigranten in de gemeente en naar verwachting komen er met LPM nog 1.000 arbeidsmigranten extra bij. We weten van ongeveer 600 arbeidsmigranten waar ze wonen binnen onze gemeente. Dit is bij agrariërs, in pensions en in hotel Port of Moerdijk. Daarnaast verblijven arbeidsmigranten kamergewijs in gewone woningen. Zodra goede huisvesting gerealiseerd is, zullen we op deze kamergewijze verhuur gaan handhaven. De afspraak is dat elke gemeente huisvesting organiseert voor het aantal arbeidsmigranten dat werkt in die gemeente. Omdat LPM een regionale functie heeft, is afgesproken dat we daar de verantwoordelijkheid voor goede huisvesting delen in de regio.

Er zijn plannen/onderzoeken voor nieuwe grootschalige huisvesting voor in totaal 1.682 arbeidsmigranten. Hieronder de stand van zaken per initiatief:
– Voor het initiatief aan de Blokdijk 1 Moerdijk (450 arbeidsmigranten) is de aanvraag omgevingsvergunning in procedure. Het is de verwachting dat deze medio 2025 verleend kan worden.
– Voor het initiatief aan de Oudemolensedijk 13 (320 arbeidsmigranten) in Fijnaart is het principeverzoek behandeld. Vervolgstap zal de concept aanvraag zijn.
– Voor het initiatief aan de Zwaluwsedijk 7 Moerdijk (112 arbeidsmigranten) is een nieuwe ontwikkelaar in beeld. Het principeverzoek is in behandeling.
– Voor het initiatief aan De Langeweg in Zevenbergen (800 arbeidsmigranten) is het principeverzoek behandeld. Vervolgstap zal de concept aanvraag zijn.

Nemen de arbeidsmigranten onze banen over?

Arbeidsmigranten vullen vaak vacatures in waar een tekort aan lokale arbeidskrachten is. Ze zijn essentieel voor de economie, zonder hen zouden supermarkten leeg zijn, pakketjes niet ingepakt en bezorgd worden en woningen niet gebouwd worden.

Waarom deze locatie?

De ontwikkelaar heeft een optie op de grond. De locatie lijkt geschikt qua ligging en groot genoeg om dit aantal mensen te huisvesten en daarnaast voldoende ruimte over te houden voor groen, parkeren en recreatievoorzieningen.

Waarom wordt deze grond gebruikt voor huisvestiging en niet voor bomen en groen?

De grond is particulier eigendom. De gemeente kan niet afdwingen dat de eigenaar er bijvoorbeeld bomen op plant.

Blijven de arbeidsmigranten hier voor een langere tijd?

De meeste arbeidsmigranten zullen hier maximaal 1 jaar wonen.

Wordt er wel rekening gehouden met de stikstof uitstoot?

De initiatiefnemer moet zich houden aan de wet- en regelgeving. De initiatiefnemer moet een onderzoek met betrekking tot stikstof uitvoeren. De omgevingsdienst toetst vervolgens of het plan voldoet aan de norm. Als de norm wordt overschreden, is een omgevingsvergunning natuur nodig. Die beoordeelt de provincie.