Ga naar de inhoud

Diervriendelijk (ver)bouwen, isoleren en slopen

Gaat u (ver)bouwen, isoleren of slopen? Dan moet u rekening houden met beschermde dieren die in de spouwmuur, onder het dak of op een andere plek kunnen zitten. Daar moet u maatregelen voor nemen. Hieronder leest u hoe dat werkt.

Als u klust aan uw huis – bijvoorbeeld isoleren of een dakkapel plaatsen – heeft u niet altijd een vergunning nodig. U kunt dit controleren via de website Omgevingsloket. Maar rekening houden met beschermde dieren is wel altijd verplicht. Dat betekent dat u moet onderzoeken welke dieren er zitten en maatregelen moet nemen zodat u deze dieren niet doodt, verstoort of hun nest kapotmaakt. Daarvoor zijn twee routes.

  1. U maakt gebruik van het soortenmanagementplan. Dit is een groot ecologisch onderzoek dat de gemeente Moerdijk in de hele gemeente heeft laten doen. Op basis van dit plan kunt u een ontheffing krijgen en hoeft u – als u aan de voorwaarden voldoet – meestal zelf geen (uitgebreid) onderzoek meer te laten doen. Dat bespaart dus tijd en geld.
    Wat u nog wél moet doen, is maatregelen nemen om de dieren te beschermen die volgens het soortenmanagementplan op uw locatie zitten. Wat die maatregelen zijn, hangt af van welke dieren er zitten, maar denk bijvoorbeeld aan nestkasten plaatsen. De kosten voor de maatregelen verschillen, maar zijn meestal niet hoger dan € 1.000.
  2. U laat op eigen kosten onderzoek ecologisch onderzoek doen. Dit duurt vaak 1 tot 2 jaar, omdat het onderzoek meerdere seizoenen loopt en kost enkele duizenden euro’s. Welke maatregelen nodig zijn en wat die kosten, hangt af van de dieren die worden gevonden.

Route 1: soortenmanagementplan gebruiken

U kunt gebruik maken van de ontheffing op basis van het soortenmanagementplan als de locatie waar u wilt slopen, (ver)bouwen of isoleren binnen het onderzoeksgebied valt. Dit kunt u zien op de kaart van Regelink. Klik linksboven op Zoeken en typ uw adres in het zoekvenster om te zien of dit in het onderzoeksgebied ligt.

  • Valt u binnen het onderzoeksgebied? Dien dan een aanvraag in om gebruik te maken van de ontheffing. Stuur hiervoor een mail naar klimaat@moerdijk.nl.
  • Valt u buiten het onderzoeksgebied? Lees dan verder bij Route 2: onderzoek laten doen door een ecoloog.
  • Valt u binnen het onderzoeksgebied, dan hoort u van de gemeente welke maatregelen u moet nemen. U hoort ook of u hulp van een ecoloog moet inschakelen voor de maatregelen. Als u de maatregelen heeft genomen, kunt u aan de slag met uw (ver)bouwproject.

Route 2: zelf onderzoek laten doen

U moet zelf onderzoek laten doen door een ecoloog als:

  • Als uw perceel buiten het onderzoeksgebied van de gemeente valt.
  • Als u gaat bouwen op een stuk groen of braakliggende grond op uw eigen terrein, ook als uw adres wel onder het onderzoeksgebied van de gemeente valt. Voor het gemeente-onderzoek zijn we namelijk niet op uw grond geweest, dus het onderzoek kan niet uitsluiten dat er beschermde dieren op dat deel van uw terrein zijn.

Quick scan

Het onderzoek dat u dan op eigen kosten door een ecoloog moet laten doen, heet een quick scan. Daarbij kijkt een ecoloog of op uw locatie beschermde dieren (kunnen) zijn. In de praktijk blijkt bij de quick scan vaak dat meer onderzoek nodig is.
Als u voor uw (ver)bouwproject een omgevingsvergunning moet aanvragen, moet u bij uw aanvraag de quick scan (en eventueel het aanvullend onderzoek) toevoegen. De gemeente beoordeelt dan of de onderzoeken goed zijn uitgevoerd.
Als u voor uw klus géén omgevingsvergunning hoeft aan te vragen, dan gaat de gemeente ervan uit dat u de quick scan en eventueel benodigd nader onderzoek zelf laat uitvoeren. Als bij dat onderzoek beschermde soorten worden aangetroffen, heeft u een vergunning voor flora en fauna-activiteit nodig. Deze vergunning kunt u aanvragen via de website Omgevingsloket.

Meer informatie

Heeft u vragen? Mail naar klimaat@moerdijk.nl.