Onderhoud Oudendijk – Kreekdijk – Weeldijk
Een veilige, energiezuinige en klimaatbestendige woon- en leefomgeving bereiken voor de inwoners. Er zijn diverse opdrachten die vanuit de controle van de verschillende onderdelen van de openbare ruimte naar voren komen. Daarnaast moet de openbare ruimte aangepast worden op de uitdagingen die er zijn. Dit komt door een veranderd gebruik van de openbare ruimte en de opdrachten die van invloed zijn op onze openbare ruimte.

Wat komt er?
Er staan veel grote essen langs de weg, die aangemerkt zijn als risicoboom i.v.m. essentaksterfte. Het doel is om de dijken weer een doorgaande boomstructuur terug te geven die duurzaam is en goed in evenwicht (zichtbaar) met het omliggende landschap, met de ecologie en biodiversiteit. De bomen vormen linten (indien mogelijk aan beide zijden van de rijbaan, de bomen omlijsten en begeleiden als het ware de rijbaan) die bestaan uit verschillende boomsoorten, hoogten. Daarnaast krijgen ze de kans om volwassen te worden. Dit in samenwerking met het gebruik van de dijken (o.a. verkeer, parkeren, wonen) en in afstemming met het overgaan tot duurzame energieopwekking. Ook worden de wegen verkeerskundig aangepast. De snelheid op de Oudendijk wordt verlaagd naar 30 km/u. Het asfalt wordt vernieuwd en de fietssuggestiestroken worden in rood uitgevoerd. Samen met de bewoners gaan we onderzoeken waar we snelheidsremmende maatregelen toe kunnen passen.
Waar ligt deze locatie?
Wat is de laatste stand van zaken?
We zijn momenteel bezig met het uitwerken van het definitieve ontwerp. Zodra de tekeningen gereed zijn, worden deze op de website geplaatst.
Kappen van de bomen
Begin december 2024 hebben we de bomen gekapt. Misschien is het u al opgevallen dat het onderste deel van de boom, de stobben, nog aanwezig is. Deze zullen we verwijderen, samen met de wortels, tijdens de werkzaamheden aan de rijbaan. Zo voorkomen we overlast.
Werkzaamheden Telecombedrijven
Van Oudendijk 7 tot Kreekdijk 35 ligt een kabel van KPN aan de kant van de bomen. Bij het verwijderen van de stobben en wortels zou deze kabel beschadigd raken. Daarom wordt de kabel vooraf verwijderd. De woningen die op deze kabel zijn aangesloten, krijgen een nieuwe aansluiting. Hoe dit in zijn werk gaat, leest u hieronder:
- Oudendijk:
Op het gedeelte van Oudendijk ligt de kabel aan de kant van de woningen met oneven huisnummers. De woningen met even huisnummers worden op deze kabel aangesloten. We boren de nieuwe aansluitingen onder de weg door, zodat de rijbaan niet opengebroken hoeft te worden. U zult hier dus weinig overlast van ervaren. - Kreekdijk:
Bij de Kreekdijk komt er een nieuwe kabel aan de kant van de woningen met oneven huisnummers. De huidige kabel heeft onvoldoende capaciteit om alle woningen aan te sluiten. De woningen met even huisnummers worden aangesloten op de nieuwe kabel. Ook deze aansluitingen boren we onder de weg door, zodat de rijbaan niet opengebroken hoeft te worden.
Volker Wessels Telecom voert de werkzaamheden uit in opdracht van KPN. Deze werkzaamheden staan gepland voor januari en februari 2025. Volker Wessels Telecom zal bewoners zelf informeren over deze werkzaamheden. Vragen kunnen direct aan hen gesteld worden.
Werkzaamheden Vleermuisschermen
Langs de Kreekdijk en Weeldijk zijn midden maart 2025 vleermuisschermen geplaatst. De schermen zijn nodig als routegeleiding voor de vleermuizen in het gebied, omdat de bomen langs de dijken moesten worden gekapt. Vleermuizen gebruikten de essen als geleiding. De natuurwetgeving schrijft voor dat in zo’n geval de vliegroute in stand gehouden moet worden. Dat gebeurt met de nieuwe bomen, maar totdat die hoog genoeg zijn, nemen de vleermuisschermen die taak tijdelijk op zich. Als de nieuwe bomen na 3 tot 5 jaar groot genoeg zijn, worden de schermen verwijderd.
Begin maart 2025 zijn bomen gekapt en vleermuisschermen geplaatst tussen Kreekdijk 39 en het viaduct over de A59. Dat is een flinke verandering voor de omgeving, die helaas noodzakelijk is voor de reconstructie van de Oudendijk, Kreekdijk en Weeldijk.
Hoewel de schermen waren aangekondigd, kwamen ze voor sommige bewoners als een verrassing en roepen ze vragen op. In deze veelgestelde vragen geven we daarom meer uitleg.
Wat gebeurt er met de boomstronken die nu nog langs de dijk staan?
Die worden met wortel en al verwijderd tijdens het werk aan de rijbaan. Als nieuwe bomen komen er onder meer veldesdoorns, espen en zomereiken. Deze bomen worden achter de vleermuisschermen geplant.
Waarom zijn de vleermuisschermen geplaatst?
Voor de reconstructie van de Oudendijk, Kreekdijk en Weeldijk moesten bomen worden gekapt. Bij het (verplichte) onderzoek naar beschermde planten en dieren bleek dat vleermuizen de bomenrij gebruiken als geleiding. Er worden nieuwe bomen geplant, maar tot die groot genoeg zijn, moeten we volgens de natuurwetgeving een alternatieve route bieden aan de vleermuizen. Daarvoor zijn de schermen geplaatst.
Hoe lang blijven de schermen staan?
Tot de nieuwe bomen groot genoeg zijn. Naar verwachting is dat na 3 tot 5 jaar.
Hoe hadden bewoners kunnen weten dat er schermen kwamen?
De komst van de schermen is besproken tijdens de inloopavond op 27 augustus vorig jaar en aangekondigd in de bewonersbrieven van 23 oktober en 16 december. De informatie staat ook op deze projectpagina.
Dat de schermen voor sommige mensen toch als een verrassing kwamen, vinden we als projectteam erg vervelend. Van bomen naar schermen betekent een ingrijpende verandering van het uitzicht. We leren hiervan dat we dit soort maatregelen bij toekomstige projecten nog duidelijker moeten uitleggen, bijvoorbeeld met afbeeldingen van de schermen in de brief.
Waarom ging het kappen en plaatsen zo snel?
Bomen kappen mag alleen buiten het broedseizoen, tussen 15 september en 15 maart. De vleermuisschermen moesten meteen daarna worden geplaatst, voordat de vleermuizen wakker worden uit hun winterslaap.
Hadden we de maatregelen nu niet genomen, dan moesten we wachten tot volgend winterseizoen en had de reconstructie pas een jaar later kunnen starten.
Wie heeft beslist waar de schermen moesten komen?
Een onafhankelijk ecologisch adviesbureau heeft een plan gemaakt. Zo’n plan heet een ecologische werkprotocol. In dat protocol staat welke maatregelen de gemeente moet nemen om aan de natuurwetgeving te voldoen.
Is er gekeken naar alternatieven?
Ja. In opdracht van de gemeente heeft de ecoloog omleidingsroutes voor de vleermuizen onderzocht. Er bleek een omleiding mogelijk met nieuwe bomen of tijdelijke vleermuisschermen langs de Barlaaksedijk en de Dreef. Daarmee ging waterschap Brabantse Delta, dat eigenaar is van de dijk, helaas niet akkoord.
Waarom staan er ook schermen op plaatsen waar nooit bomen hebben gestaan?
Om goed te werken, moeten de vleermuisschermen overlappen met bestaande vliegroutes. Alleen waar het echt noodzakelijk is, zoals bij een inrit, mag een onderbreking worden gemaakt.
Er staan ook huizen langs de dijk. Waarom kunnen de vleermuizen op sommige plekken die woningen wel als navigatie gebruiken en op andere plekken niet?
Gewone dwergvleermuizen, de soort die op deze locatie het meest voorkomt, vliegen bij voorkeur in de luwe zijde van de meest heersende windrichting (zuidwest). Dit betekent dat ze bij de Oudendijk en een deel van de Kreekdijk aan de achterkant van de huizen vliegen. Op de Weeldijk en het aansluitende deel van de Kreekdijk staan de woningen anders op de windrichting, waardoor de huizen niet geschikt zijn als geleiding voor de vleermuizen.
Waarom is er niet gekozen voor vleermuisschermen die beter in de omgeving passen, bijvoorbeeld met houten palen?
De schermen staan boven op de dijk en vangen veel wind. Houten palen bleken daarvoor helaas niet stevig genoeg. De palen die er nu staan, zijn van hetzelfde staal als verkeersbordpalen, omdat ze in het donker zichtbaar moeten zijn voor verkeer op de dijk. De nieuwe palen zijn nog glimmend, maar ze worden binnen korte tijd vanzelf matter. Er is gekozen voor zwart doek omdat dit, in tegenstelling tot gekleurd doek, het best wegvalt in de omgeving.
Werkzaamheden Elektriciteitskabels
BO Infra start namens Enexis op 10 maart 2025 (week 11) met werkzaamheden aan kabels en leidingen op de Oudendijk, zijde Sluissedijk. De aannemer zal de bewoners informeren over de exacte planning.
Planning reconstructie
De aanleg van glasvezel wordt gecombineerd met de reconstructie om overlast te beperken.
We streven ernaar om medio augustus/september 2025 te beginnen met de reconstructie. Zodra we meer duidelijkheid hebben over de planning, houden we u op de hoogte.
Werkzaamheden Overzicht
Onderstaand vindt u een kort overzicht van de werkzaamheden, hun planning en de contactpersonen:
Plaatsen vleermuisschermen
Februari en maart 2025 (Blom Hoveniers)
Vervangen elektriciteitskabels en geleiding
Maart tot de zomer 2025, in combinatie met reconstructie (BO Infra)
Verwijderen en opnieuw aansluiten kabel KPN + aanbrengen glasvezel KPN/Glaspoort
Augustus/september 2025, in combinatie met reconstructie (Circet)
Reconstructie Oudendijk, Kreekdijk en Weeldijk
Augustus/september 2025 (Nader te bepalen)
- DEFITINIEF_B-2023-025_I_701 (pdf, 2.1 MB)
- Tekstuele uitleg pdf Oudendijk, Kreekdijk en Weeldijk (tekening 701)
- De rijbaan krijgt nieuw asfalt. Aan beide zijden van de rijbaan komen roodgekleurde fietsstroken.
- Ter hoogte van de huisnummers 1, 19, 25, 29, 35, 41, 47, 53 en 59 komen wegversmallingen.
- De bestrating naast het asfalt wordt vervangen door nieuwe grijze bestrating.
- Er komen nieuwe lichtmasten.
- Er worden nieuwe bomen geplaatst.
- De wegmarkeringen worden vernieuwd.
- Tekstuele uitleg pdf Oudendijk, Kreekdijk en Weeldijk (tekening 701)
- DEFITINIEF_B-2023-025_I_702 (pdf, 1.5 MB)
- Tekstuele uitleg pdf Kreekdijk – tussen huisnummer 1 en 17 (tekening 702)
- De rijbaan krijgt nieuw asfalt.
- Aan beide zijden van de rijbaan komen roodgekleurde fietsstroken.
- Ter hoogte van de huisnummers 2, 5, 9, 13 en 17 komen wegversmallingen.
- De bestrating naast het asfalt wordt vervangen door nieuwe grijze bestrating.
- Er komen nieuwe lichtmasten.
- Er worden nieuwe bomen geplaatst.
- De wegmarkeringen worden vernieuwd.
- Tekstuele uitleg pdf Kreekdijk – tussen huisnummer 1 en 17 (tekening 702)
- DEFITINIEF_B-2023-025_I_703 (pdf, 1.7 MB)
- Tekstuele uitleg Kreekdijk – tussen huisnummer 19 en 37 (tekening 703)
- De rijbaan krijgt nieuw asfalt.
- Aan beide zijden van de rijbaan komen roodgekleurde fietsstroken.
- Ter hoogte van de huisnummers 21, 25, 29, 33 en 37 komen wegversmallingen.
- De bestrating naast het asfalt wordt vervangen door nieuwe grijze bestrating.
- Er komen nieuwe lichtmasten.
- Er worden nieuwe bomen geplaatst.
- De wegmarkeringen worden vernieuwd.
- Tekstuele uitleg Kreekdijk – tussen huisnummer 19 en 37 (tekening 703)
- DEFITINIEF_B-2023-025_I_704 (pdf, 1.8 MB)
- Tekstuele uitleg Kreekdijk – tussen huisnummer 39 en 51, richting Weeldijk (tekening 704)
- De rijbaan krijgt nieuw asfalt.
- Aan beide zijden van de rijbaan komen roodgekleurde fietsstroken.
- Ter hoogte van huisnummers 41, 43, 45, 47, 49 en 51 komen wegversmallingen.
- De bestrating naast het asfalt wordt vervangen door nieuwe grijze bestrating.
- Er komen nieuwe lichtmasten.
- Er worden nieuwe bomen geplant.
- De wegmarkeringen worden vernieuwd.
- Tekstuele uitleg Kreekdijk – tussen huisnummer 39 en 51, richting Weeldijk (tekening 704)
- DEFITINIEF_B-2023-025_I_705 (pdf, 1.5 MB)
- Tekstuele uitleg Kreekdijk en Weeldijk (Tekening 705)
- De rijbaan krijgt nieuw asfalt.
- Aan beide zijden van de rijbaan komen roodgekleurde fietsstroken.
- Ter hoogte van huisnummers 1 en 2 komen wegversmallingen.
- De bestrating naast het asfalt wordt vervangen door nieuwe grijze bestrating.
- Er komen nieuwe lichtmasten.
- Er worden nieuwe bomen geplant.
- De wegmarkeringen worden vernieuwd.
- Tekstuele uitleg Kreekdijk en Weeldijk (Tekening 705)
- DEFITINIEF_B-2023-025_I_706 (pdf, 1 MB)
- Tekstuele uitleg Weeldijk en Dreef (Tekening 706)
- De rijbaan krijgt nieuw asfalt.
- Aan beide zijden van de rijbaan komen roodgekleurde fietsstroken.
- Ter hoogte van huisnummer 3 komt een wegversmalling.
- De bestrating naast het asfalt wordt vervangen door nieuwe grijze bestrating.
- Er komen nieuwe lichtmasten.
- Er worden nieuwe bomen geplant.
- De wegmarkeringen worden vernieuwd.
- De voorrang op het kruispunt Weeldijk/Dreef wordt gewijzigd: alle verkeer komend uit de Dreef krijgt voorrang.
- Tekstuele uitleg Weeldijk en Dreef (Tekening 706)
- DEFITINIEF_B-2023-025_I_707 (pdf, 1.7 MB)
- Tekstuele uitleg Werkzaamheden Weeldijk (Tekening 707)
- De rijbaan krijgt nieuw asfalt.
- Aan beide zijden van de weg komen roodgekleurde fietsstroken.
- Ter hoogte van huisnummers 5 en 6 worden wegversmallingen aangebracht om de verkeersveiligheid te verbeteren.
- De bestrating naast het asfalt wordt vervangen door nieuwe grijze bestrating.
- Er worden nieuwe lichtmasten geplaatst.
- Er komen nieuwe bomen.
- De wegmarkeringen worden vernieuwd.
- Tekstuele uitleg Werkzaamheden Weeldijk (Tekening 707)
Impressie



















Contact
Projectmanager Gijs van der Made
Postbus 4
4760AA Zevenbergen
Tel 14 0168
Mail info@moerdijk.nl
Toegankelijkheid
We doen ons uiterste best om de geplaatste bestanden op de website voor iedereen zo bruikbaar en leesbaar mogelijk te maken. Loopt u toch nog tegen een toegankelijkheidsprobleem aan? Of heeft u een vraag of opmerking over toegankelijkheid van het bestand? Mail dan naar web@moerdijk.nl of bel naar 14 0168. Samen met onze medewerkers zoeken wij dan naar een passende oplossing, zodat u toegang heeft tot de informatie.