Schermen langs Kreekdijk en Weelwijk wijzen vleermuis de weg
Langs de Kreekdijk en Weeldijk bij Standdaarbuiten zijn vleermuisschermen geplaatst. De schermen zijn nodig als routegeleiding voor de vleermuizen in het gebied, omdat de bomen langs de dijken moesten worden gekapt. Er worden nieuwe bomen geplant. Als die na 3 tot 5 jaar groot genoeg zijn, worden de schermen verwijderd.

Metershoge palen met een zwart doek ertussen: de nieuwe vleermuisschermen langs de Kreekdijk en Weeldijk bij Standdaarbuiten zijn moeilijk te missen. Zeker nu de bomenrij langs de weg is gekapt.
Zieke essen
De Oudendijk, Kreekdijk en Weeldijk hebben groot onderhoud nodig. Langs de dijken stonden veel grote essen. Helaas hadden die, zoals veel essen, last van een schimmel die essentaksterfte veroorzaakt. De bomen stonden dicht op de weg en wortelden onder het wegdek. Door hun slechte conditie zouden ze de werkzaamheden niet overleven en zat er niets anders op dan de bomen te kappen.
Nieuwe linten
Voor iedere boom die wordt gekapt, komt minstens een nieuwe boom terug. Langs de dijken komen verschillende bomen, waaronder lindes, eiken, iepen, esdoorns en lijsterbessen. Die variatie is niet alleen mooi, het is ook goed voor de biodiversiteit en verkleint de kans op ziekten en plagen. Net als de essen worden de nieuwe bomen in linten geplant.
Vliegroute
Vleermuizen gebruikten de essen als geleiding. De natuurwetgeving schrijft voor dat in zo’n geval de vliegroute in stand gehouden moet worden. Dat gebeurt met de nieuwe bomen, maar totdat die hoog genoeg zijn, nemen de vleermuisschermen die taak tijdelijk op zich.
Meer weten over de werkzaamheden aan de Oudendijk, Kreekdijk en Weeldijk? Kijk op de projectpagina.